(VIDEO) RUSIJA TRAŽI OBJAŠNJENJE: Izrael da obrazloži napad na Siriju
Foto: Printscreen

Žalbe pred UN

(VIDEO) RUSIJA TRAŽI OBJAŠNJENJE: Izrael da obrazloži napad na Siriju

Planeta -
Izrael nije ni potvrdio ni porekao udare u kojima su uništena stovarišta aerodroma Damask sa zalihama iranskih ratnih sistema namenjenih Hezbolahu

TEL AVIV – Rusija je danas zatražila objašnjenje Izraela o vazdušnim udarima u Siriji u nedelju, koje je sirijska vlada pripisala jevrejskoj državi.

"Moskva je duboko zabrinuta zbog tog opasnog razvoja događaja, čije okolnosti zahtevaju objašnjenje“, rekao je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič, kako su preneli izraelski mediji.

U pismu Ujedinjenim nacijama Rusija se žalila na „ agresivnu akciju“ Izraela i zatražila da se takvi napadi ne ponove, dodao je portparol. Sirija se takođe žalila UN zbog udara, zatraživši da Savet bezbednosti "ozbiljno osudi izraelski napad i nametne kaznene sankcije Izraelu zbog podrške sirijskim terorističkim organizacijama“.

Izrael nije ni potvrdio ni porekao udare.

"Imamo strogu politiku sprečavanja svih mogućih transfera usavršenog oružja terorističkim organizacijama,“ rekao je izraelski ministar Juval Stajnic, zadužen za obaveštajne službe, javnom radiju u odgovoru na pitanje o udarima, očito misleći na libanski Hezbolah.

Stovarišta aerodroma Damask su navodno ciljana u tim udarima u nedelju. U njima su iranski raketni sistemi namenjeni tom šiitskom pokretu, javila je DPA, pozivajući se na libanske bezbednosne izvore, kako prenosi izraelski list Haarec.

Sirijski vojni izvor je potvrdio da se u hangarima na Međunarodnom aerodromu Damask nalaze rakete ali nije naveo odakle su, ni kuda će se prebaciti. Sirijska opservatorija za ljudska prava opisala je metu kao uvozno- izvozno skladište u vojnom delu aerodroma. Jedan anonimni libanski zvaničnik rekao je da je konvoj Hezbolaha, koji se kretao ka Libanu, pogođen u seriji udara na Dimas na pola puta između Damaska i libanske granice. U udaru je pogođena vazduhoplovna baza u Dimasku gde se nalaze unpređeni iranski dronovi zajedno sa sirijskim i snagama Hezbolaha, rekao je sirijski zvaničnik.

Tokom sukoba u Siriji nekolko puta su primećeni iranski dronovi. Iran je inače najbliži saveznik sirijskog predsednika Bašara Asada i proiranaski Hezbolah i druge šiitske milicije imaju ključnu ulogu u podršci njegovim snagama.

U Teheranu su danas sirijski i iranski mistari spoljnih poslova osudili navodne izraelske vazdušne udare, oznavčivši ih aktom agresije koja dokazuje da je Izrael u “istom rovu” s ekstremističkim grupama koje se bore protiv sirijske vlade.To je bila aluzija na nedavni izveštaj UN, u kome se navodi da su posmatrači svetskog tela primetili periodicnce kontakte sirijskih pobunjenika i izraelskih vojnika između teritorija pod sirijskom i izraelskom kontrolom na Golanskoj visiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track