ISTORIJSKI PREOKRET: Razgovor Obame i Kastra, ukidanje embarga posle pola veka!
Foto: AP

Očekuje se njihovo obraćanje

ISTORIJSKI PREOKRET: Razgovor Obame i Kastra, ukidanje embarga posle pola veka!

Planeta -
Predsednici dve države razgovarali su telefonom više od 45 minuta, a to je bio prvi značajan razgovor lidera SAD i Kube od 1961. godine

VAŠINGTON - Predsednik SAD Barak Obama razgovarao je danas sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom o normalizaciji i uspostavljanju punih diplomatskih odnosa među dugogodišnjim neprijateljima.

Embargo Amerike prema Kubi traje već pola veka i ta zemlja živi u siromaštvu, ali uprkos svemu, komunistički režim sankcije nisu slomile.

Vrhunac krize dve zemlje, ukoliko izuzmemo verovatno najdramatičniji momenat Hladnog rata, oktobra 1962. vezan za prisustvo sovjetskih projektila na Kubi, nesumnjivo je bio pokušaj vojne intervencije sredinom aprila 1961. Invazione snage, pripremane, naoružane i obučavane u Sjedinjenim Državama (ili od strane SAD), iskrcale su se tada na južnoj obali Kube, u Zalivu svinja.

Predsednici dve države razgovarali su telefonom više od 45 minuta, a to je bio prvi značajan razgovor lidera SAD i Kube od 1961. godine, prenele su agencije, dodajući da je bilo reči o ponovnom otvaranju ambasada u Vašingtonu i Havani.

Razgovoru dvojice predsednika prethodila je višemesečna tajna diplomatska aktivnost, a važnu ulogu u uspostavljanju dijaloga Vašingtona i Havane odigrao je papa Franja koji je uputio pisma Kastru i Obami.

Obama i Kastro obratiće se javnosti istovremeno danas, povodom oslobađanja iz zatvora jednog američkog građanina iz kubanskog zatvora i trojice Kubanaca koji su bili zatočeni u SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track