KOŽU NA ŠILJAK: Masakr u autoindustriji zbog pada rublje u Rusiji!
Foto: Reuters

Direktor Renoa upozorava

KOŽU NA ŠILJAK: Masakr u autoindustriji zbog pada rublje u Rusiji!

Planeta -
Računi ulaze u crveno, svi proizvođači automobila gube novac, upozorava Karlos Gon

PARIZ - Karlos Gon, glavni direktor francusko-japanskog konzorcijuma "Reno nisan", upozorio je javnost na "poslovni masakr" koji će uslediti zbog dramatičnog pada ruske rublje.

Već dva proizvođaća automobila prestala su da preuzimaju narudžbine za nove modele i povećale su cene, a slično radi sve više kompanija, podseća Gon i ipak dodaje da će se situacija s vremenom ipak stabilizovati.

"Kada rublja potone, to je masakr za sve. Računi ulaze u crveno, ljudi gube novac, svi proizvođači automobila gube novac" - rekao je Gon novinarima koji su ga zatekli u Tokiju i dodao da "Reno nisan" nije obustavio sve narudžbine, ali "za neke modele smo rekli - oprostite, ne primamo nove narudžbine dok ne vidimo kuda ide ova situacija."

BBC upozorava da "Reno nisan" ne prodaje samo svoje modele, nego kontroliše i domaćeg ruskog proizvođača "Avtovaz", koji je i kod nas poznat kao proizvođač "lade". Na slične korake odlučili su se i drugi proizvođači automobila vezani za rusko tržište: "Dženeral motors", "Audi" i "Jaguar Lend rover" zamrzli su pošle sedmice isporuke ruskim auto-dilerima. Analitičari upozoravaju da bi se takva situacija mogla da se negaitvno odrazi i na britanske proizvođače.

"Svakako smatram da bi moglo doći do potencijalnog uticaja te krize na 'Nisanove' operacije u Ujedinjenom Kraljevstvu", kaže za BBC Dejvid Bejli, profesor industrije u Poslovnoj školi Aston. On objašnjava da "Nisan" odlično prodaje model "kaškaji" i da će biti najteže pogođen jer je dosad dominirao ruskim tržištem automobila.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track