ERDOGAN OPET PO ŽENAMA: Kontrola rađanja je isto što i izdaja!
Foto: AP

Nova lekcija

ERDOGAN OPET PO ŽENAMA: Kontrola rađanja je isto što i izdaja!

Planeta -
Predsednik Turske već je izazvao bes izjavom da svaka žena treba da rodi bar troje dece, a nezadovoljstvo je dodatno poraslo kad je rekao da žene nisu jednake muškarcima

ANKARA - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocenio je da je kontrola rađanja "ravni izdaji" i da kontraceptivna sredstva prete da "osuše celu jednu generaciju".

"Jedno dete ili dvoje - nisu dovoljni. Kako bismo učinili našu naciju snažnom, potrebna nam je dinamičnija i mlađa populacija. Moramo da odvedemo Tursku iznad nivoa modernih civilizacija", rekao je Erdogan.

"Jedno dete znači usamljenost, dvoje je rivalitet, troje je balans, a četvoro znači bogatstvo", obrazložio je svoj stav turski predsednik, a prenosi agencija Dogan. On je to rekao obraćajući se zvanicama na venčanju sina turskog biznismena i njegovog bliskog saveznika Mustafe Kefelija. Erdogan je poručio da je kontrola rađanja "izdaja nastojanja turske države da se razvije kao nacija sa dominantnom mladom populacijom".

"U ovoj zemlji su protivnici godinama uključeni u izdaju kroz kontrolu rađanja koja preti da osuši našu generaciju", dodao je on i održao novopečenim mladencima govor o vrednostima braka.

"Brak je jedno dugo putovanje. Imate dobre dane, a imate i loše. Dobrih dana ima više ako naučimo da ih doživimo, a loši dani konačno donose sreću ako budemo strpljivi", poučio ih je.

Vlada u Ankari je već duže vreme na udaru kritika da želi da nametne stroga islamska pravila u živote turskih građana, kao i da ograniči prava žena.

Erdogan, koji ima dva sina i dve ćerke, izazvao je nedavno bes feminističkih grupa pošto je izjavio da svaka žena treba da rodi bar troje dece, a nezadovoljstvo je dodatno poraslo posle njegove izjave da žene nisu jednake muškarcima. Turski predsednik je takođe svojevremeno predložio izmene kojima bi se ograničila prava na abortus, carski rez..

On je ranije upozorio da Turci moraju da imaju više dece kako bi se sprečilo ubrzano starenje nacije. Podaci govore da je broj stanovnika Turske dinamično rastao godinama i sada prelazi nešto više od 76 miliona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track