Saif al-Islam pretučen u libijskom zatvoru

Saif al-Islam pretučen u libijskom zatvoru

Planeta -
Gadafi je bio fizički napadnut. Takođe je trpeo bolove, jer su mu uskratili zubarsku pomoć, izjavio advokat Gzavije-Žan Keita

TRIPOLI - Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, bio je fizički napadnut u pritvoru u Libiji, saopštio je danas advokat Međunarodnog krivičnog suda."Gadafi je bio fizički napadnut. Takođe je trpeo bolove, jer su mu uskratili zubarsku pomoć", izjavio je advokat Gzavije-Žan Keita u saopštenju.

Keita, glavni Seifov savetnik iz Javnog saveta za odbranu (OPCD) MKS, nije rekao kada se napad dogodio, niti je izneo druge detalje o tome. On je dodao i da Seif ne može valjano da se predstavi na sudu, ukoliko OPCD ne može da vodi odgovarajuću komunikaciju s njim ili da mu dostavlja potrebna dokumenta."Gadafija su ispitivale domaće vlasti, bez mogućnosti zakonskog predstavljanja, a prosleđena mu je pogrešna informacija o statusu domaće istrage koja se vodi protiv njega", navodi se u saopštenju.

Ranije danas, libijske vlasti odbacile su zahtev MKS da tom sudu predaju Saifa al-Islama, jer libijski Nacionalni prelazni savet (NPS) insistira da sinu ubijenog Moamera el-Gadafija bude suđeno u Libiji. Saopštenje je usledilo pošto je MKS u sredu pozvao Libiju da hitno preda Gadafijevog sina. MKS je još 27. juna 2011. godine izdao nalog za hapšenje Gadafija, njegovog sina i bivšeg šefa obaveštajne službe Abdule al-Senusija, po optužbama za zločine protiv čovečnosti, a Interpol je za njih trojicu izdao tzv. crvenu poternicu.

Ta agencija danas je zatražila hapšenje dvojice visokih zvaničnika režima Moamera Gadafija, osumnjičenih za mučenja i otmice, prenele su agencije. U Interpolovom saopštenju navodi se da je Libija tražila pomoć u privođenju dvojice zvaničnika identifikovanih kao bivši ministar unutrašnjih poslova Al-Senusi Alozir (63) i njegovog bivšeg zamenika Nasera al-Mabruka (60).

Oni su "optuženi za niz zločina, uključujući nezakonita hapšenja, neosnovano lišavanje lične slobode i mučenja". Bivši lider Libije ubijen je 20. oktobra 2011. u rodnom gradu Sirtu, nakon što su ga uhvatile oružane pobunjeničke formacije, a Saif el-Islam uhvaćen je na jugu Libije 19. novembra iste godine. Al Senusi uhvaćen je 17. marta ove godine u Mauritaniji i tada je MKS saopštio da insistira i na njegovoj ekstradiciji. MKS je osnovan 1998. godine i prvi je stalni međunarodni sud koji presuđuje u predmetu genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track