Sarkozi: Glasajte za mene da ne završimo kao Španija

Boji se da ne pogreše

Sarkozi: Glasajte za mene da ne završimo kao Španija

Planeta -
S druge strane, protivkandidat Fransoa Oland rekao da Sarkozi nema ništa novo da ponudi i da su sve mere koje on nudi nešto za šta su već ranije čuli

PARIZ - Predsednik Francuske Nikola Sarkozi upozorio je francuske glasače da treba da ga ponovo izaberu za predsednika i da nastave sa njegovim planovima kontrole troškova, ili će se suočiti sa dužničkom krizom kakva je pogodila Grčku i Španiju, javio je AFP. Objavljujući svoj program, samo 17 dana pre prve runde glasanja na predsedničkim izborima, Sarkozi je rekao da se Francuska suočava sa "istorijskim izborom" između teških mera štednje ili katastrofalnog povratka na nekontrolisano trošenje.

"Izvesne zemlje u Evropi danas se nalaze na ivici provalije", upozorio je Sarkozi, obećavajući da pod njegovim daljim vođstvom Francuska može ponovo da bude konkurentna, inovativna, zemlja koja investira, smanjuje troškove. Sarkozi je optužio svog socijalističkog protivkandidata na izborima Fransoa Olanda da mnogo obećava, nudi gozbu novog trošenja za koju niko ne zna ko će da je plati.

"Ono kroz šta danas prolaze naši grčki i španski prijatelji opominje nas na realnost. Pogledajte kakva je situacija u Španiji, nakon sedam godina vladavine socijalista", kazao je predsednik Francuske.

Ministar finansija Španije priznao je ove sedmice da se Madrid nalazi u "kritičnoj situaciji" s obzirom na to da raste dug države i povećava se stopa nezaposlenosti, što podseća na problema nakon kojih je Grčka morala da prošle godine zatraži pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Oland je danas rekao da Sarkozi nema ništa novo da ponudi i da su sve mere koje on nudi nešto za šta su već ranije čuli.

Sarkozi je danas kazao da je odštampao milione primeraka svog "Pisma Francuzima" u kojem ih poziva da glasaju za njega , kao i milione primeraka mera štednje. Prema najnovijih istraživanjima javnog mnjenja, Sarkozi i njegov najveći rival Oland imaju pođednake šanse u prvom krugu izbora 22. aprila, a u drugom krugu 6. maja predviđa se pobeda Olanda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track