(VIDEO) ZA NJU TRAŽE SMRT: Mala muslimanka (14) optužena da je otrovala muža (35) zlostavljača
Foto: Printscreen Yt

Da kamen zaplače!

(VIDEO) ZA NJU TRAŽE SMRT: Mala muslimanka (14) optužena da je otrovala muža (35) zlostavljača

Planeta -
Detetu su podmetnuli da otiskom palca potpiše priznanje koje nije pročitala jer je nepismena!

LAGOS - Nigerijsko tužilaštvo traži smrtnu kaznu za devojčicu Vasilu Tasiju (14), čiji je suprug (35) pronađen mrtav samo nekoliko dana posle njihovog venčanja u aprilu.

Mala Vasila se danas prvi put pojavila u sudu i jedva da je izvirivala iza ograde za svedoke, ali ako bude proglašena krivom, ta nepismena tinejdžerka iz siromašne i konzervativne muslimanske porodice biće prvo pogubljeno dete u Nigeriji u poslednjih 18 godina. Devojčica je optužena da je otrovom za pacove ubila četiri osobe, među kojima i svog muža Omara Sanija, odraslog čoveka, piše ABC.news.

Vasilu jedva da izviruje iznad drvene ograde za svedoke (Foto: Printscreen YouTube)

Borci za ljudska prava zgražavaju se zbog te mogućnosti i kažu da je devojčica, u stvari, žrtva zlostavljanja. Aktivistkinja Zubejda Nagii kaže da je Vasila prisilno udata i da je bila žrtva sistematskog zlostavljanja Međutim, njen slučaj izazvao je protivrečna osećanja u Gezavi, gde vlada šerijatski zakon koji dozvoljava udaju dece, a 14 godina je taman vreme za udaju. Osim toga, devojčicina porodica je siromašna i njena rana udaja bila im je prilika da hrane jedna usta manje.

Što je najgore, ovom detetu su dali da stavi otisak palca na priznanje da je namerno otrovala muža, a ona uopšte nije pročitala optužnicu jer je nepismena!

Posle venčanja, malu Vasilu uveče su odveli u kuću njenog suprugua, a on ju ze zavezao za krevet i silovao je. Odvezao je dete tek sutra ujutro.

Jedan od svedoka na suđenju ispričao je da mu je kazao je kako mu je Sanijeva druga žena, Ramata, kazala da je Vasila premila večeru njihovom suprugu pre nego što je otišla s njim u krevet. Zapravo, Ramata je ispričala da su njih dve zajedno spremile večeru 5. aprila, na dan kad je Sani preminuo. Ali pošto je bio Vasilin red da ide sa suprugom u krevet, ona je morala i da mu posluži jelo.

"Nisam videla da je iko dodavao nešto kad sam stavila hranu na tanjir", ispričala je Ramata i dodala da je kasnije videla svog muža kako mu pena ide na usta i ne može da ustane.

Svedočila je i sedmogodišnja devojčica koju je Vasila navodno poslala da kupi otrov za pacove. Hamzija, za koju se veruje da je Ramatina sestra, živela je s njima u vreme Sanijeve smrti.

"Rekla mi je da je plaše pacovi u njenoj sobi", svedočila je mala. Trgovac Abuva Jusuf potvrdio je da je prodao otrov devojčici, a komšija Abdulrahim Ibrahim, koji je večerao s njima, kaže da mu je hrana bila sumnjiva.

"Kada je Sani doneo hranu, primetio sam po njoh neke trunke crnog praha. Počeo sam da jedem, ali nije mi bilo ukusno. Sani je nastavio da jede", svedočio je on.

Navodno su još tri osobe umrle od te otrovane hrane, pa su sada četiri optužnice spojene u jednu - za ubistvo.

U Nigeriji se skoro dve petine devojčica uda pre punoletstva, a 16 odsto pre petnaeste godine. Huseina Ibrahim, jedina žena advokat s privatnom praksom u celoj Nigeriji, zastupa malu Vasalu i kaže da ovaj slučaj krši osnovna prava devojčice.

"Konvencija UN o pravima dece kaže da ona moraju da se obrazuju. Ona bi trebalo da je u školi. Međutim, svi tvde da nije bila prisiljena na brak, da je normalno udati se u 14 godina i da je sama izabrala muža među više prosaca", kaže Ibrahimijeva.

Njena žalba sa zahtevom da se Vasili sudi kao maloletnici je odbijena.

http://www.youtube.com/watch?v=sZMWxN9RQNY

(ABC.news, The Guardian, Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja