SAD: IS nije oborila avion u Siriji
Foto: Printscreen Twitte

Jordanski pilot ipak zarobljen

SAD: IS nije oborila avion u Siriji

Planeta -
Američka komanda nije navela šta je uzrok pada aviona, ali je potvrdila da je IS zarobila jordanoskog pilota što je oštro osuđeno

VAŠINGTON - Sjedinjene Države su večeras odbacile tvrdnje džihadista Islamske države (IS) da je ta grupa oborila avion F-16 međunarodne koalicije predvođene SAD u istočnoj Siriji.

"Dokazi jasno ukazuju da ISIL nije oborila avion kako to tvrdi", saopštila je Američka Centralna komanda koja nadzire akcije aviijacije iznad Iraka i Sirije, prenosi AFP. Komanda nije navela šta je uzrok pada aviona, ali je potvrdila da je IS zarobila jordanoskog pilota što je oštro osuđeno.

Islamska država saopštila je ranije danas da je oborila avion međunarodne koalicije predvođene SAD u Siriji i uhvatila pilota Jordanca. Džihadisti su na veb sajtu objavili fotografije kojima dokazuju da njihovi borci drže zarobljenog pilota.Na jednoj od fotografija prikazan je pilot obučen samo u belu košulju, dok na drugoj leži na zemlji okružen sa desetak naoružanih muškaraca.

Zvaničnici u Jordanu nisu, zasad, ništa komentarisali. Jordan je jedna od zemalja koja se pridružila koaliciji koja izvodi vazdušne udare na položaje Islamske države u Siriji.

U međuvremenu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun apelovao je na pripadnike Islamske države da postupaju humano prema zarobljenom pilotu, izjavio je portparol generalnog sekretara Stiven Dijaric.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track