BADNJE VEČE: Nekoliko hiljada vernika čeka Božić u Vitlejemu

Gregorijanski kalendar

BADNJE VEČE: Nekoliko hiljada vernika čeka Božić u Vitlejemu

Planeta -
Na bini na trgu nastupaju muzičke grupe iz celog sveta, izvodeći božićne pesme i originalne božićne rok balade, uglavnom na engleskom jeziku. I mala grupa hrišćana iz Gaze stigla je u Vitlejem, jer je prethodno dobila dozvolu da prođe preko teritorije Izraela

VITLEJEM - Nekoliko hiljada hrišćanskih vernika preplavilo je danas biblijski grad Vitlejem, po predanju mesto rođenja Isusa Hrista, kako bi prisustvovali proslavi na Badnje veče, uoči sutrašnjeg Božića po gregorijanskom kalendaru.

Na centralnom vitlejemskom trgu postavljena je velika jelka, a ceo prostor je ukrašen belim i žutim svetlima. Agencija AP navodi da je atmosfera karnevalska, sa tezgama na kojima se mogu kupiti ušećereni kukuruz i jabuke, satovi i baloni u oblicima junaka iz crtanih filmova.

Na bini na trgu nastupaju muzičke grupe iz celog sveta, izvodeći božićne pesme i originalne božićne rok balade, uglavnom na engleskom jeziku. I mala grupa hrišćana iz Gaze stigla je u Vitlejem, jer je prethodno dobila dozvolu da prođe preko teritorije Izraela, na putu ka Zapadnoj obali.

Oni su dočekani aplauzima i zvižducima odobravanja. Agencija AP podseća da je ovo bila teška godina za hrišćane na Bliskom istoku, koji su često bili na meti progona ekstremističke Islamske države, ali i za Palestince za koje još na vidiku nema nezavisne države.

Latinski patrijarh Fuad Tval, glavni rimokatolički poglavar na Svetoj zemlji, predvodio je procesiju iz svog jerusalimskog sedišta u Vitlejem, prošavši kroz izraelsku betonsku barijeru razdvajanja, koja okružuje veći deo grada.

Izrael je tu barijeru izgradio pre 10 godina da zaustavi talas samoubilačkih napada. Palestinci na tu strukturu gledaju kao na nešto što guši ekonomiju Vitlejema, navodi AP. Tval je rekao da se nada da će 2015. biti bolja od prethodne "teške" godine.

"Nadam se da sledeće godine neće biti zida razdvajanja, i nadam se da ćemo umesto njega imati mostove mira", rekao je Tval koji će služiti misu ponoćnicu u Crkvi Hristovog rođenja. Palestinski predsednik Mahmud Abas, musliman, priključio se večerašnjoj proslavi i pozvao na okončanje "ekstremizma i terora".

Abas se i dalje bori za vlast sa ekstremističkom grupom Hamas, koja je zadržala kontrolu nad Pojasom Gaze čak i pošto su dve frakcije dogovorile formiranje jedinstvene vlade ranije ove godine. Pored Crkve Hristovog rođenja okačen je veliki transparent na kojem na arapskom i engleskom piše "Sve što želim za Božić je pravda".

"Naša poruka ovog Božića je poruka mira kao i svake godine, ali ono što smo dodali je to što svi želimo od Božića pravdu. Pravdu za naše ljude, pravdu za naš slučaj i pravo da živimo kao i svi drugi ljudi na svetu, u vlastitoj nezavisnoj državi, bez okupacije", rekao je palestinski ministar turizma Rula Majah.

Policija i lokalni zvaničnici naveli su da je ove godine samo 4.500 inostranih turista došlo u Vitlejem da dočeka Božić, što je upola manje nego prošle godine. Na trgu je kada je pao mrak večeras, navodi AP, ostalo oko 2.000 ljudi, od čega većinom lokalni Palestinci.

Palestincki stručnjak za turizam, Fadi Katan za pad u broju turista krivi letošnji 50-dnevni rat u Gazi. "Imidž, imidž, imidž. Napadi u Gazi narušili su imidž ovog (mesta) kao turističke destinacije", ocenio je Katan. Agencija AP dodaje da su takođe nemiri u obližnjem Jerusalimu oterali turiste iz Vitlejema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track