ALARMANTNO: Greškom oslobodili ebolu iz laboratorije
Foto: Rojters

Panika u SAD: Laboranti napravili koban propust

ALARMANTNO: Greškom oslobodili ebolu iz laboratorije

Planeta -
Tehničari američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u drugu ustanovu odneli uzorak sa živim virusom, ne noseći zaštitne maske

ATLANTA - Zaposleni u laboratoriji američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz grada Atlante u državi Džordžiji greškom su iz kontrolisanih uslova izneli virus ebole i tako tehničare druge laboratorije izložili opakom mikroorganizmu, zbog čega se strahuje da je nekoliko njih zaraženo, a smrtonosni izazivač bolesti na slobodi.Greška se dogodila u ponedeljak, kad su uzorci aktivnog virusa greškom zamenjeni i umesto onih neaktivnih poslati u laboratoriju koja nije opremljena za situacije u kojima se rukuje aktivnim virusima, zbog čega je nekoliko ljudi bilo izloženo opasnom mikroorganizmu. Tehničari su, takođe, pri preuzimanju uzoraka nosili zaštitne kecelje i rukavice, ali nisu imali maske. Zbog tog incidenta pod nadzorom će potencijalno inficirane osobe biti 21 dan, a u CDC će biti preduzete sve neophodne mere da ne dođe do širenja virusa.Portparolka Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da ne postoji nikakva opasnost za ljude iz okruženja, međutim, direktor CDC Tom Friden izjavio je da je zabrinut.- Nije prihvatljivo da zaposleni budu izloženi riziku, a unapređenje bezbednosti u laboratoriji je od suštinskog značaja. Bezbednost naših zaposlenih je naš najviši prioritet - istakao je Friden.Inače, to je najmanje drugi put ove godine da CDC preduzima mere predostrožnosti posle problema koji su nastali u bezbednosnim procedurama u njegovim laboratorijama. U junu je više od 50 zaposlenih u toj ustanovi preventivno uzimalo antibiotike pošto je zaključeno da su možda bili izloženi još jednoj smrtonosnoj bolesti - antraksu.

Jezivo... Sve više mrtvih u Africi
Jezivo... Sve više mrtvih u Africi

Otkazao službuSTRAHOVALI DA JE NADBISKUP ZARAŽENBritanski nadbiskup Džastin Velbi otkazao je božićnu službu jer je 10 dana nakon povratka iz Sijera Leonea, gde je obilazio decu obolelu od ebole, dobio simptome smrtonosnog virusa. Zbog toga je u Britaniji objavljeno da je Velbi možda zaražen, ali juče je obelodanjeno da nema ebolu, već da se muči s prehladom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track