(VIDEO) OD OVOGA SRBIJA STREPI: Snežne ledene oluje koje su okovale Evropu stižu sutra na Balkan
Foto: Printscreen Twitter

Ledeno doba

(VIDEO) OD OVOGA SRBIJA STREPI: Snežne ledene oluje koje su okovale Evropu stižu sutra na Balkan

Planeta -
Sneg u Srbiji počeće da pada u ponedeljak uveče, a očekuje se da će do ponedeljka napadati do 30 centimetara snega - ponegde i više

BEOGRAD - Sneg i ledeno vreme, koji su zahvatili danas delove Britanije, Francuske, Švajcarske i jugozapadne Nemačke, stiže sutra i kod nas.

Saobraćaj u Francuskoj i Velikoj Britaniji danas je mestimično prekinut zbog snežne oluje, uz vetar brzine i od 160 kilometara na sat. Saobraćaj u luci Kale, na severu Francuske, bio je u potpunosti zatvoren gotovo dva sata. U jutarnjim časovima nije bilo ni brodskog saobraćaja između Kalea i Dovera, na jugoistoku Velike Britanije.

Foto: AP
Foto: AP

U Velikoj Britaniji proglašen je najviši stepen upozorenja zbog poledice. Sneg je najviše padao u severnom i centralnom delu zemlje gde je dostigao visinu 11 santimetara. Aerodrom Džon Lenon u Liverpulu nakratko je bio zatvoren, kako bi se piste očistile od snega.

U Kaleu je zbog vetra brzine oko 90 kilomastra na sat, pala metalna ograda, podignuta kako bi imigrante, koji pokušavaju da ilegalno odu u Veliku Britaniju, sprečila da uđu u luku i ukrcaju se na brodove.

S druge strane, snegu se raduju u francuskim Alpima gde je sezona skijanja zvanično počela, a snega jedva ima. Ali, ovog vikenda, kada je zbog Nove godine vrhunac posete, očekuje se da napada do 60 santimetara snega, mada samo u planinama višim od 2.000 metara.

Konačno sneg: Veselje na francuskim Alpima (Foto: AP)
Konačno sneg: Veselje na francuskim Alpima (Foto: AP)

Sneg je pao danas i u delovima Švajcarske i jugozapadne Nemačke, a čak 40 centimetara debeo snežni pokrivač predviđa se u višim delovima nemačkog Švarcvalda, navodi AP.

Jedno je sigurno, Švajcarci će imati snega za doček Nove godine (Foto: AP)
Jedno je sigurno, Švajcarci će imati snega za doček Nove godine (Foto: AP)

Na Balkanu, snežno nevreme koje je stiglo proširiće se tokom vikenda na ceo region, gde se očekuju niske temperature, jak vetar i formiranje snežnog pokrivača, navode meteorološke službe.

Područje Srbije će snežne padavine zahvatiti u toku noći između nedelje i ponedeljka. Očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a usled jakog vetra i pojava snežnih nanosa.

U Srbiji se sneg očekuje u noći između nedelje i ponedeljka (Foto: Reuters)
U Srbiji se sneg očekuje u noći između nedelje i ponedeljka (Foto: Reuters)

Upozorava se da je u nedelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša. U upozorenju je najavljeno da će od ponedeljka 29. decembra do subote 3. januara biti veoma hladno, ujutro sa umerenim i jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani. Vozači se podsećaju na obavezu da imaju zimsku opremu i upozoravaju da na put ne kreću bez preke potrebe.

U Crnoj Gori, javlja portal CDM, sneg već pada u okolini Cetinja, pa je na putevima obavezna zimska oprema, a zbog snega je otežan saobraćaj na putnom pravcu Podgorica-Cetinje. Direkcija za saobraćaj i "Crnagoraput" već su uputili kamione i utovarivače kako bi na vreme čistili sneg i puteve održavali prohodnim, a u pripravnosti je i avio-helikopterska jedinica MUP-a, javljaju crnogorski mediji.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Mediji u BiH javljaju da sneg neprekidno pada na planinama, pa se već za ovaj vikend očekuju skijaši, jer će snežni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara. Sneg je prekrio Sarajevo i nastavlja da pada u centralnoj i istočnoj Bosni i Hercegovini. Visina belog pokrivača na Bjelašnici je deset centimetara, na Kupresu pet, a u Han-Pijesku četiri centimetra.

Osetno je hladnije, javljaju hrvatski mediji, prenose}i upozorenje prognostičara da je ovo tek uvod u ono što sledi, posebno u noći izme|u subote i nedelje, kada se u nekim delovima Hrvatske očekuje i pola metra snega.

Područje Srbije snežne padavine zahvatiće u toku noći između nedelje i ponedeljka. Očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a usled jakog vetra i pojava snežnih nanosa.

Upozorava se da je u nedelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša. U upozorenju je najavljeno da će od ponedeljka 29. decembra do subote 3. januara biti veoma hladno, ujutro sa umerenim i jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track