UDARAC TERORISTIMA: Predao se islamista ucenjen na 3 miliona dolara
Foto: AP

Prosto digao ruke

UDARAC TERORISTIMA: Predao se islamista ucenjen na 3 miliona dolara

Planeta -
Nije objašnjeno zašto se predao, ali jedan visoki predstavnik Al Šababove medijske ekipe rekao je da je Hersi iz te grupe izašao još pre dve godine

MOGADIŠ - Vođa somalijske islamističke organizacije Al Šabab, ucenjen na tri miliona dolara, objavile su u subotu somalijske vlasti i lokalni mediji, a gerilci tvrde da je on odavno otišao iz njihove organizacije.

Zakarija Ismail Ahmed Hersi je jedan od nekolicine vođa Al Šababa za koje je 2012. godine američki Stejt department raspisao nagradu od ukupno 33 miliona dolara.

Ako se Hersi zaista predao, biće to drugi jak udarac Al Šababu u poslednje vreme; u septembru je američki dron ubio njihovog vođu Ahmeda Abdija Godejna.

"Vođa Al Šababa Zakarija Ismail predao se vladinim snagama u El Vaku u pokrajini Gedu. Očekuje se da ga sutra prevezu u Mogadiš", rekao je jedan visoki vladin zvaničnik. Vest je objavljena i na internet sajtu državnog radija, gde se za Hersija navodi da je Al Šababov ministar finansija.

Nije objašnjeno zašto se predao, ali jedan visoki predstavnik Al Šababove medijske ekipe rekao je da je Hersi iz te grupe izašao još pre dve godine.

"Vlasti preteruju da bi prikrile nedavni napad na bazu Afričke unije. Hersi nema uticaj na Al Šabab jer nije njegov član", rekao je on.

Somalijske vlasti ponudile su u septebru amnestiju članovima Al Šababa, ali voše gerilaca su to odbile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track