Najnovije vesti

SMENA NA KORMILU: Letonija preuzima predsedavanje EU
Foto: Reuters

Od 1. januara

SMENA NA KORMILU: Letonija preuzima predsedavanje EU

Planeta
Premijerka Letonije Lajmdota Straujuma ističe da će intenzivno raditi sa zemljama članicama EU kako bi u narednih šest meseci bili doneti zakoni koji će osnažiti evropsku privredu

BRISEL – Letonija od 1. januara 2015. godine preuzima od Italije predsedavanje Evropskom unijom, a kao svoje glavne prioritete ističe povećanje konkurentnosti i rad na energetskoj nezavisnosti EU.

Premijerka Letonije Lajmdota Straujuma je na sastanku sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom u Rigi istakla da će intenzivno raditi sa zemljama članicama i Evropskim parlamentom kako bi u narednih šest meseci bili doneti zakoni koji će osnažiti evropsku privredu i podstaći otvaranje novih radnih mesta.

"Posebnu pažnju ćemo posvetiti razvoju koncepta Energetske unije i jačanju energetske nezavisnosti i unutrašnjeg tržišta", rekla je Straujuma.

Letonija je tokom priprema za predsedavanje godinu i po dana obučavala vise od hiljadu službenika javne uprave o osnovama funkcionisanja EU i načinu na koji se u Briselu donose političke odluke. Osim toga, Riga je Briselu poklonila osamnaest metara visoku božićnu jelku koja je okićena i postavljena na glavnom trgu prestonice Belgije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...