Preminuo prvi crni senator u SAD
Foto: Edvard Bruk, Internet

In memoriam

Preminuo prvi crni senator u SAD

Planeta -
Izabran 1967. godine za senatora Masačusetsa, Bruk je bio na dužnosti tokom dva mandata od 1967. i 1979. u gornjem domu američkog Kongresa

VAŠINGTON- Prvi izabrani crni senator u SAD, republikanac Edvard Bruk preminuo je sinoć u 96. godini, javila je lokalna televizija u američkoj saveznoj državi Masačusests.

Izabran 1967. godine za senatora Masačusetsa, Bruk je bio na dužnosti tokom dva mandata od 1967. i 1979. u gornjem domu američkog Kongresa. Bruk je bio prvi crni republikanac izabran na neposrednim izborima. Pre usvajanja 1913. godine 27. amandmana Ustava, koji utvrđuje izbor senatora na direktnim izborima, drugi američki crnci su bili u Senatu, ali su ih tada birali parlamenti njihovih matičnih država.

"Ed Bruk je bio na čelu borbe za građanska prava i finansijsku ravnopravnost", izjavio je kasno sinoć američki predsednik, prvi izabrani crni šef države SAD, Barak Obama. Tokom svečanosti 2009. godine, kada je Bruk dobio zlatnu medalju Kongresa, Obama je rekao da je senator "posvetio svoj život da ukloni sve barijere i gradi mostove". Bruk, rođen 1919. godine, bio je državni tužilac Masačusetsa, pre nego što je došao u Senat u Vašingtonu. On je bio prvi crnac koji je obavljao funkciju tužioca u jednoj američkoj saveznoj državi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja