PRIJAVIO ZLOSTAVLJANJE, ZAVRŠIO U ZATVORU: Student robija jer je na Fejsbuku napisao da je ateista!
Foto: Reuters

Egipatski sud neumoljiv

PRIJAVIO ZLOSTAVLJANJE, ZAVRŠIO U ZATVORU: Student robija jer je na Fejsbuku napisao da je ateista!

Planeta -
Protiv Karima Ašrafa Mohameda al Bana svedočio je čak i njegov otac, koji tvrdi da njegov sin ima ekstremističke ideje protiv islama

KAIRO - Egipatski sud osudio je 21-godišnjeg studenta koji se na Fejsbuku izjasnio kao ateista na tri godine zatvora zbog uvrede islama.

Protiv Karima Ašrafa Mohameda al Bana svedočio je čak i njegov rođeni otac, koji tvrdi da mu je sin prihvatio ekstremističke ideje protiv islama, prenosi Raša tudej.

Karim je osuđen u gradu Idku na severu zemlje. On je uhapšen u novembru prošle godine, kada je došao u policiju da prijavi zlostavljanje. Međutim, nastradao je kad se ispostavilo da je zlostavljan zato što je na internetu objavio da je ateist. Na suđenju je utvrđeno da su njegovi postovi na Fejsbuku uvredljivi za islam.

"Određena mu je trogodišnja zatvorska kazna, a ako plati kauciju od 1.000 egipatskih funti, kazna može da bude suspendovana do odluke žalbenog suda", kaže mladićev advokat Ahmed Abdel Nabi.

Ovo nije prva kazna zbog ateizma u Egiptu - 2013. student Šerif Gaber Abdel Azim "zaradio" je 15 dana zatvora zbog pokretanja ateističke grupe na Fejsbuku. Godinu dana ranije, bloger Alber Saber priveden je zbog objavljivanja filma "Nevinost muslimana" na Fejsbuku, zbog čega je osuđen na tri godine robije, ali uspeo je da pobegne iz zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track