UVOD U SUDSKI PROCES: Moskva zvanično traži objašnjenje Pariza o mistralu
Foto: Reuters

Zahtev Rusije

UVOD U SUDSKI PROCES: Moskva zvanično traži objašnjenje Pariza o mistralu

Planeta -
U cilju utvrđivanja naše buduće odluke - da li ćemo ići na sud ili dati Francuskoj više vremena - Rusija mora da ima pismeno objašnjenje situacije,kaže neimenovani ruski vojni izvor

MOSKVA - Rusija je od Francuske zatražila zvanično objašnjenje jer Pariz nije isporučio prvi od dva ratna broda tipa "mistral" navodeći kao razlog krizu u Ukrajini, javlja RIA Novosti.

Moskva je pisala francuskom izvozniku oružja, što je potez koji bi mogao da utre put sudskim procesima protiv Pariza, naveo je neimenovani zvaničnik Federalnog zavoda Rusije za vojno-tehničku saradnju.

"U cilju utvrđivanja naše buduće odluke - da li ćemo ići na sud ili dati Francuskoj više vremena - Rusija mora da ima pismeno objašnjenje situacije", potvrdio je isti neimenovani vojni izvor, prenela je agencija AFP.

Zvanični Pariz saopštio je u novembru prošle godine da će "do daljeg kasniti" sa isporukom prvog od dva broda tipa "Mistral" koji je trebalo da bude predati Moskvi na jesen 2014, a francuski ministar odbrane upozorio 1. januara da će Pariz isporučiti dva ratna broda "samo ukoliko Moskva povuče konkretne poteze ka trajnom miru u Ukrajini".

Rusija je mnogo pre građanskog rata u Ukrajini, još u junu 2011, potpisala sporazum sa Francuskom, vredan 1,2 milijarde evra, za kupovinu dva ratna broda tipa "mistral". Prema tom sporazumu, prvi brod, "Vladivastok", trebalo je do jeseni prošle godine da bude isporučen Rusiji, a drugi brod, "Sevastopolj", u 2015. godini.

Brod "Mistral" može da ponese do 16 helikoptera, četiri desantna čamca, 13 borbenih tenkova, oko 100 drugih vozila, 450 vojnika i ima 69 ležajeva u medicinskom ođeljenju, navode agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja