Belgijski ekstremisti hteli da javno iskasape sudiju

Spremali krvoproliće

Belgijski ekstremisti hteli da javno iskasape sudiju

Planeta -
Reduan Agaui i Tarik Žadaun, koje je policija ubila, planirali da izvedu zločin po ugledu na masakr u Londonu 2013. Tada su dvojica ubica na ulici satarom isekli vojnika Lija Rigbija (25)
1 / 4 Foto: Rojters

BRISEL - Radikalni islamisti Reduan Agaui, poznat i kao Abu Halid el Magribi, i Tarik Žadaun, čije je drugo ime Abu Hamza Belgiki, planirali su da u Belgiji kidnapuju sudiju ili policajca i na ulici ga javno masakriraju.Međutim, policija i specijalne jedinice te zemlje osujetili su njihov monstruozni plan kad su u četvrtak uveče u sklopu antiterorističke akcije upali u napuštenu pekaru u gradu Vervjeu u kojoj su se ekstremisti krili. U opštoj pucnjavi Agaui i Žadaun su ubijeni, dok je njihov saučesnik ranjen u stomak i uhapšen.

Žrtva... Li Rigbi
Žrtva... Li Rigbi

I Holandija u opasnostiIpak, iako su lideri jedne od glavnih terorističkih ćelija u Belgiji smaknuti, obaveštajne službe širom Evrope upozorile su da još najmanje 180 džihadista iz oko 20 ekstremističkih grupacija prete da u svakom trenutku izvrše napade, kako na tu zemlju, tako i na Nemačku, Holandiju, Britaniju. Zbog toga je policija u tim državama u pripravnosti, a izvedeno je i nekoliko akcija hapšenja osoba osumnjičenih za terorističke aktivnosti.Dvojica belgijskih ekstremista hteli su da policajca ili sudiju masakriraju po ugledu na ubistvo britanskog vojnika Lija Rigbija (25). Podsetimo, tog mladića su dvojica tamnoputih ekstremista Majkl Adeboladžo (28) i Majkl Adeboval (22) brutalno usmrtili u maju 2013. u londonskom kraju Vulviču.

Masakrirao vojnika u Londonu... Krvavi Majkl Adeboladžo
Masakrirao vojnika u Londonu... Krvavi Majkl Adeboladžo

Napad nasred uliceOni su ga napali nasred ulice, a zatim ga izboli i isekli noževima i satarom. Tom prilikom naterali su slučajne prolaznike da snimaju njihov monstruozni zločin, a u kamere mobilnih telefona rekli da je to njihova osveta jer britanski vojnici ubijaju muslimane.Agaui i Žadaun takođe su nameravali da u belgijskom gradu Vervjeu snime masakr.Inače, tokom belgijske antiterorističke akcije uhapšeno je 13 lica u različitim gradovima, a i u Francuskoj su privedena jos dva belgijska državljanina zbog sumnje da su islamski teroristi koji su spremali atentate i napade na belgijske policajce i policijske stanice. Procenjuje se da se oko 450 belgijskih državljana muslimanske vere dosad pridružilo Islamskoj državi (IS) i sličnim terorističkim grupama na Bliskom istoku.

RACIJA Berlinska policija počela s rasturanjem grupa salafista NEMCI UHAPSILI TURSKOG ISLAMISTUViše od 200 nemačkih policajaca je juče rano ujutro izvelo racije u ćelijama islamskih ekstremista u okolini Berlina, a tom prilikom su uhapšene dve osobe, uključujući i vođu grupe koja je nameravala da izvede napad u Siriji.Policija je saopštila da je uhapšen 41-godišnji muškarac turskog porekla. On je osumnjičen da je predvodio islamsku ekstremističku grupu koju su činile osobe turskog i ruskog porekla iz oblasti kavkaskog regiona - Čečenije i Dagestana.

Drama u PakistanuUPUCAN ZBOG KARIKATURE MUHAMEDANajmanje dve osobe povređene su juče u sukobu policije i demonstranata kod francuskog konzulata u lučkom pakistanskom gradu Karačiju. Ljudi muslimanske veroispovesti izašli su na ulice protestujući protiv objavljivanja nove karikature proroka Muhameda u francuskom satiričnom časopisu Šarli ebdo. Francuski mediji izvestili su da je metkom u grudi pogođen foto-reporter agencije AFP Asif Hasan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track