VELIKA BRUKA: Kolinda oživljava ideje lidera ustaša?
Foto: Profimedia

Gnev zbog izjave predsednice Hrvatske

VELIKA BRUKA: Kolinda oživljava ideje lidera ustaša?

Planeta -
Tvrdnja da su svi Srbi u Hrvatskoj Hrvati je skandalozna i sramotna. Nadam se da nije reč o politici Starčevića i Pavelića, poručio Nebojša Stefanović

BEOGRAD/ZAGREB - Izjava novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da sve Srbe u Hrvatskoj smatra Hrvatima izazvala je gnev i u Srbiji i u Hrvatskoj, a pojedinci su podsetili da te tvrdnje liče na ideje Ante Starčevića i Ante Pavelića.

- Izjava da su svi Srbi u Hrvatskoj Hrvati je skandalozna i sramotna. Ne smem ni da zamislim kakve bi reakcije bile da je tako nešto neko u Srbiji rekao o bilo kojoj nacionalnoj manjini - kazao je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Upozorio... Nebojša Stefanović
Upozorio... Nebojša Stefanović

Stara politika- Nadam se da je reč samo o skandaloznoj izjavi, a ne o politici Starčevića i Pavelića - poručio je juče Stefanović.Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta tvrdi da je reč o šovinističkoj izjavi.- To je poruka Srbima u Hrvatskoj da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju - kazao je Linta.Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Janko Veselinović izjavio je da je iznenađen izjavom Kolinde Grabar Kitarović.- Ukoliko se ne radi o ozbiljnom nepoznavanju razlike između nacionalne i verske opredeljenosti s jedne strane i državljanstva sa druge strane, onda je ova izjava još opasnija - naveo je Veselinović.On je dodao da novoizabrana hrvatska predsednica na taj način oživljava ideje Ante Starčevića iz 19. veka.

Miodrag Linta
Miodrag Linta

KomplikacijeIzjava je ismejana i u Zagrebu, a ministar uprave Arsen Bauk napisao je: „Ako su Srbi iz Hrvatske Hrvati, šta su onda Hrvati iz Srbije?“- Treba se samo naviknuti. Na primer: „Zalagaću se da Hrvati iz Hrvatske koji su srpske nacionalnosti imaju ista prava kao iz Srbi iz Srbije koji su hrvatske nacionalnosti. Takođe, zalagaću se da Bosanci i Hercegovci koji su hrvatske nacionalnosti budu ravnopravni s Bosancima i Hercegovcima koji su bošnjačke i srpske nacionalnosti“ - dodao je on.

Miodrag LintaLICEMERJE PREDSEDNICEMiodrag Linta je ocenio kao licemernu izjavu Grabar Kitarović da bi volela da i Vlada Srbije reši pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, što spada, kako navodi, u poglavlje 23.- Hrvatska je 30. juna 2011. zatvorila pregovore o poglavlju 23, a da nije rešila većinu problema preostalih Srba u Hrvatskoj i stotina hiljada proteranih Srba koji žive rasejani širom sveta - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track