(VIDEO) SVETSKI EKONOMSKI FORUM: U Davos stiglo više od 2.500 političara i stručnjaka
Foto: Fonet/AP

Uz velike mere bezbednosti

(VIDEO) SVETSKI EKONOMSKI FORUM: U Davos stiglo više od 2.500 političara i stručnjaka

Planeta -
Organizatori su najavili da će Forum, koji će trajati do subote, okupiti više od 2.500 učesnica među kojima i 40 šefova država ili vlada, među kojima je i premijer Srbije Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Svetski ekonomski forum (WEF) pod nazivom "Novi globalni kontekst", koji počinje danas u Davosu, okupiće rekordan broj političara i poslovnih ljudi koji će, kako se očekuje, razmatrati mogućnosti za jačanje saradnje u svetlu sve veće globalne nebezbednosti, a jedan od istaknutih govornika biće i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji će se, kako je najavljeno, sastati sa šefovima država i vlada, kao i dodećim menadžerima velikih svetskih korporacija.

Organizatori su najavili da će Forum, koji će trajati do subote, okupiti više od 2.500 učesnica među kojima i 40 šefova država ili vlada, kao i vodeće menadžere najvećih svetskih korporacija.

Među velikim imenima u Davos ove godine stižu nemačka kancelarka Angela Merkel, kineski premijer Li Kečiang, američki državni sekretar Džon Keri i ukrajinski predsednik Petar Porošenko. Među velikim imenima biznisa su prvi čovek Upravnog odbora Gugla Erik Šmit, osnivač Alibabe Džek Ma, izvršni direktori Majkrosofta Jahua, Satia Nadela i Marisa Majer, a dolazak je najavio i Džordž Soroš.

Razgovorima će, veruje se, dominirati pad cena nafte, sukob između Rusije i Ukrajine i pretnja nove krize u evrozoni, ali i borba protiv terorizma, posebno posle napada na francuski satirični magazin Šarli ebdo 7. januara, u kojem je poginulo 12 osoba. Među glavnim temama naći će se i nezaposlenost, povećavanje materijalnih razlika između bogatih i siromašnih i preduzetništvo.

Klaus Švab, predsednik i osnivač WEF-a izjavio je ranije da se lideri danas suočavaju sa novim izazovima zbog njihove složenosti, brzine i međusobne povezanosti.

"Prioritet u 2015. je način njihovog prevazilaženja. Zato je zadatak svakog lidera, ne samo da osigura održiv rast, već i da ponovo izgradi poverenje", rekao je on, objavljeno je na sajtu WEF-a. Na sajtu Foruma je navedeno da mnoge razvijene ekonomije nisu maksimalno iskoristile preduzetništvo, jer nedostaje ambicije, inovacija, a ni preduzetnika nema koliko bi moglo da ih bude. Zato se državnim liderima preporučuje da maksimiziraju uticaj preduzetnika u svojim zemljama.

Učešće na Forumu najavili su egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi, jordanski kralj Abdulah Drugi i irački premijer Aider al-Abadi, zatim američki državni sekrear Džon Keri i francuski predsednik Fransoa Oland. Nemačku će u Davosu predstavljati kancelarka Angela Merkel, a Kinu premijer Li Kećijang, dok će delegaciju Ruske Federacije predvoditi potpredsednik vlade Igor Šuvalov, pošto je predsednik Vladimir Putin otkazao učešće.

ZANIJER: UKRAJINSKA KRIZA MOŽE DA PRERASTE U ŠIRI SUKOB

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer upozorio je danas da bi ukrajinska kriza mogla da preraste u širi sukob pošto, kako je rekao, situacija nije sasvim pod kontrolom.

"Zabrinut sam" pošto je ukrajinski sukob "element nestabilnosti koji bi mogao da se razvija i da preraste u širi sukob", a "stvari nisu potpuno pod kontrolom", rekao je Zanijer Agenciji Frans pres (AFP) na marginama Foruma u Davosu, prenosi francuska štampa. Protekle noći, u granatiranju Donjecka, na istoku Ukrajine, ubijeno je pet, a ranjeno 29 civila, prema saopštenju lokalnih vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track