NAIVČINE: Otkinuli Tutankamonu zlatnu bradu pa je sastavljali lepkom

Šteta neprocenjiva

NAIVČINE: Otkinuli Tutankamonu zlatnu bradu pa je sastavljali lepkom

Planeta -
Najpre su sa pogrebne maske, dok su je čistili, otkinuli dugu zlatno-pčavu bradu, a onda su napravili još veću grešku kada su je zalepili epoksi lepkom kojeg su kasnije strugali šparhtlom

KAIRO - Pogrebna maska egipatskog faraona Tutankamona, koji je vladao između 1332. i 1323. godine pre nove ere, oštećena je zbog više propusta radnika muzeja u Kairu, saopšteno je danas na konferenciji za medije.

Masku koja spada u artefakte neprocenjive vrednosti, a stara je 3.300 godina, oštetili su kustosi dok su je čistili.

Najpre su sa pogrebne maske, dok su je čistili, otkinuli dugu zlatno-pčavu bradu, a onda su napravili još veću grešku kada su je zalepili epoksi lepkom, koji se koristi za kamen i metal, preneo je AP.

Pošto je Tutankamonova posmrtna maska među najvećim atrakcijama kairskog muzeja, kustosima je naređeno da je odmah poprave i oni su to uradili lepkom koji nije smeo da se koristi kada je u pitanju zlato.

Masku je trebalo odneti u specijalizovanu laboratoriju, ali smo dobili naređenje da je odmah popravimo i upotrebili smo lepak koji se brzo suši, rekao je jedan od kustosa.

Posle nestručne intervencije, na maski je ostala vidljiva svetložuta linija između lica i brade.

Da bi sve bilo još gore, drugi kustos je kasnije otkrio da je malo sasušenog lepka ostalo na licu maske i kada je pokušao da ga sastruže špahtlom, napravio je nekoliko ogrebotina.

Taj incident za sada nisu komentarisali ni Ministarstvo za zaštitu kulturnog nasleđa, ni Uprava muzeja. Jedan od konzervatzora je rekao da je istraga još u toku.

Tutankamonovu masku otkrili su arheolozi Hauard Karter i Džordž Herbert 1922. godine u savršeno očuvanoj grobnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja