SLUŽENA LITURGIJA: 73 godine od pokolja Srba u okolini Banjaluke
Foto: Beta

Zločin ne sme biti zaboravljen

SLUŽENA LITURGIJA: 73 godine od pokolja Srba u okolini Banjaluke

Planeta -
Prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dete

BANJALUKA - U banjalučkom naselju Drakulić danas je obeleženo 73 godine od pokolja 2.300 Srba, koji su u tom mestu, kao i naseljima Šagrovac, Motike i rudniku Rakovac počinile ustaše.

U crkvi Svetog velikomučenika Georgija je tim povodom služena Sveta liturgija. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da ovaj zločin nikada ne sme biti zaboravljen.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da bi Skupština grada Banjaluka trebalo da se o ovom zločinu izjasni na adekvatan način, putem deklaracije ili rezolucije.

"Zbog čega da se ponašamo snishodljivo i mazohistički, kad vidimo da u Hrvatskoj tobože ne znaju šta se desilo u Jasenovcu, dok ovde imamo jedan mali Jasenovac", rekao je Mitrović.

Ustaše pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića u ranim jutarnjim časovima 7. februara 1942. izvršile su pokolj u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dete.Pokolj je izvršen bez ijednog ispaljenog metka, sekirama, krampovima i maljevima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track