PRIZNANJE TV VODITELJA: Lagao sam da su u Iraku pucali na mene
Foto: AP

Lažov izigravao heroja

PRIZNANJE TV VODITELJA: Lagao sam da su u Iraku pucali na mene

Planeta -
Bruka je pukla kad je članovima posade helikoptera koji je zaista napadnut pukao film što TV zvezda Brajan Vilijams 12 godina laže da je heroj izveštavanja iz rata u Iraku

VAŠINGTON - Popularni voditelj američkog TV kanala NBC Brajan Vilijams priznao je da je slagao da je bio meta napada u helikopteru u Iraku za vreme američke invazije 2003. godine.

Vilijams, koji vodi gledani noćni dnevnik, priznao je da nije ni bio u napadnutom helikopteru, nego je stigao na mesto događaja kasnije, drugim helikopterom, prenosi AFP. Međutim, verzija koju je izmislio toliko mu se dopadala da ju je od 2003. godine stalno ponavljao.

Edvard Snouden je jedna od poznatih osoba koju je Vilijams intervjuisao (Foto: Reuters)
Edvard Snouden je jedna od poznatih osoba koju je Vilijams intervjuisao (Foto: Reuters)

"Napravio sam grešku kada sam prepričavao događaje od pre 12 godina", priznao je sada pred televizijskim kamerama. "Želim da se izvinim. Rekao sam da sam putovao helikopterom koji je pogođen granatom ispaljenom iz rakete, a u stvari sam se nalazio u drugoj letelici", istakao je voditelj, inače jedna od najvećih medijskih zvezda u SAD.

Vilijams je sinoć u svom dnevniku pročitao saopštenje u trajanju od 50 sekundi u kojem se izvinjava zbog pogrešnog opisivanja te epizode, navodeći da je svestan da istinu znaju "hrabri članovi posade koji su, takođe, tada bili u toj pustinji".

"Ovo je amaterski pokušaj da zahvalim jednom posebnom veteranu, kao i hrabrim pripadnicama i pripadnicima naših vojnih snaga i svim veteranima, svima koji su služili - dok ja nisam", poručio je on.

Brajan Vilijams sa Brusom Springstinom (Foto: AP)
Brajan Vilijams sa Brusom Springstinom (Foto: AP)

Vilijams je još prošlog petka na televiziji pričao, po ko zna koji put, lažnu priču o tom događaju, odajući poštu penzionisanom vojniku koji je 2003. pomagao u pružanju kopnene bezbednosti posadi helikoptera posle sletanja.

U međuvremenu su, međutim, članovi posade napadnutog helikoptera i druge letelice, u kojoj je bio Vilijamson, izjavili za američku vojnu publikaciju Stars and strajps (Stars and Stripes) da voditelj nije bio u pogođenom helikopteru. On je, kako su objasnili, stigao sat vremena kasnije u drugom helikopteru, koji je prinudno sleteo zbog pešćane oluje.

"Smatram da je to lično iskustvo u kojem je neko drugo želeo da učestvuje, a nije to zaslužio", rekao je Lens Rejnolds, inženjer leta pogođenog helikoptera, objasnivši da mu je opasno iskustvo koje je tada doživeo promenilo život, jer je shvatio koliko je srećan što je živ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track