OPASNO: Džihadisti iz Maoče napadaju Srbiju i Srpsku?

Zastave IS u Gornjoj Maoči ozbiljna pretnja

OPASNO: Džihadisti iz Maoče napadaju Srbiju i Srpsku?

Planeta -
Stručnjaci za terorizam tvrde da je ekstremistička enklava u BiH velika opasnost za ceo region. Islamisti vide Balkan kao deo svog kalifata, kaže Zoran Dragišić

BEOGRAD - Zastava terorističke organizacije Islamska država (IS), koja je osvanula na jednoj kući u selu Gornja Maoča kod Srebrenika u Bosni i Hercegovini, na svega 20 kilometara od granice sa Srbijom, predstavlja ozbiljnu pretnju po našu zemlju i Republiku Srpsku, smatraju stručnjaci za terorizam.Analitičar Zoran Dragišić kaže da je odavno poznato da je u toj ekstremističkoj enklavi u BiH prisutna ćelija međunarodne islamističke mreže.

- Oni žive izvan ustavnog poretka BiH i to je prostor o kojem su naše službe bezbednosti dobro obaveštene. To je realna opasnost po Srbiju i građani treba da imaju svest da je Srbija ugrožena od terorizma, pogotovo zato što je Balkan za džihadiste IS i Al Kaide viđen kao deo njihovog globalnog kalifata. Ne treba imati iluziju da možemo da izbegnemo sukob s međunarodnom islamskom mrežom, ali ne treba ni paničiti - ističe Dragišić i dodaje da se stotine ljudi s Balkana bori u redovima IS u Iraku i Siriji.Kriminolog Marko Nicović kaže da država ne ispituje poreklo novca koji se sliva u humanitarne fondove u Sandžaku, a dolazi iz Saudijske Arabije, Irana, Turske i Kuvajta.- Islamisti finansiraju ekstremni deo pokreta u Sandžaku. Procene su da u Srbiji ima oko 3.000 vehabista - naglašava Nicović.Predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić smatra da isticanje obeležja IS u Gornjoj Maoči predstavlja ozbiljno upozorenje Srpskoj.- Ukoliko BiH ne može da prati šta se dešava na tom području, trebalo bi da proglasi da je nemoćna, pa da vidimo na koji način bismo mi mogli da se zaštitimo - rekao je Savčić.Na to se nadovezao ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, istakavši da se nada da pripadnici SIPA neće u Maoči samo skinuti zastave, već i nekog uhapsiti.

Zbog zastrašujućih simbola u Gornjoj Maoči juče je odmah reagovala Državna agencija za istrage i zaštitu BiH SIPA i otkrila da su oni uklonjeni. To su potvrdili i novinari bosanskog lista Dnevni avaz, koji su uspeli da uđu u naselje. Prema njihovim izvorima, većina kuća u tom mestu je prazna. Navodno, niko ne živi ni u objektu na kojem su osvanuli simboli IS, ali s obzirom na to da su katarke na prozorima otvorene, sve ukazuje na to da je neko u skorije vreme imao pristup kući.Edis Bosnić, pripadnik selafijske zajednice u Gornjoj Maoči, rekao je za Avaz da oni žive normalan i miran život.- Zastave nisu delo zajednice. U selo su došla dva čoveka sa strane koji su ih okačili na napuštenu kuću - istakao je Bosnić.Avaz podseća da su stanovnici Gornje Maoče, koja teritorijalno pripada Distriktu Brčko, godinama pod istragom zbog sumnje da su povezani s terorizmom. Tako se zna da više od 150 muslimana iz tog mesta ratuje u Siriji i Iraku.

Hrabro vrhovni vođa se sveti jer su džihadisti spalili njegovog pilota JORDANSKI KRALJ UBIJA TERORISTEJordanske vazdušne snage izvršile su napad na mete Islamske države u iračkom gradu Mosulu i ubile 55 terorista, a vođa Jordana, kralj Abdulah II najavio je da će i on lično učestvovati u akcijama protiv ekstremista. Abulah II je kao školovani pilot to obelodanio samo dan nakon što je njegova zemlja obesila dvoje terorista, saradnika IS, a u znak odmazde zbog toga što su džihadisti brutalno spalili jednog zarobljenog jordanskog pilota.Borićemo se protiv IS na svakom koraku - poručio je Abdulah II.Leglo vehabija- posle okončanja sukoba u nju su se naselili ratnici iz islamskih zemalja- to su uglavnom mudžahedini kojima su ratne bošnjačke vlasti dodelile državljanstvo BiH- uglavnom Srbi su pre rata živeli u Gornjoj Maoči tridesetak vehabijskih porodica živi u njemu- one su odsečene od sveta, a njihova deca uče po planu i programu škola u Jordanu- policija na ulazu u selo stalno legitimiše stanovnike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track