I ONI SE OMASTILI: Hilari i Bil primili 81 milion donacija iz banke koja pere novac!
Foto: Reuters

Umešali prste

I ONI SE OMASTILI: Hilari i Bil primili 81 milion donacija iz banke koja pere novac!

Planeta -
Najveći donatori fondacije Klintonovih uplaćivali su pare s računa u švajcarskom ogranku banke HSBC, koja je pomagala imućnim klijentima da izbegnu porez

LONDON - Dobrotvorna organizacija koju vode Hilari Klinton i njena porodica primila je uplate od čak 81 miliona dolara od međunarodnih donatora koji su klijenti švajcarskog ogranka britanske banke HSBC, optuženog za velike prevare.

Sedmoro donatora fondacije Klintonovih ima račune u banci u Ženevi, koja je pomagala imućnim klijentima da izbegnu plaćanje poreza i sakriju milione dolara. Izveštaj Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, koji obuhvata više od 65 država, otkrio je da su u britanskom bankarskom gigantu tajne račune imali kriminalci poznati u više zemalja, korumpirani poslovni lideri, političari i javne ličnosti.

Najveći donator Klintonovih je Frenk Đustra, kanadski rudarski magnat koji ima račun u prevarantskoj banci. Novac im je davao i Ričard Karing, britanski magnat, koji je preko računa u inkrimisanoj ženevskoj banci preneo Klintonovima milion dolara.

Hilari Klinton je izrazila zabrinutost zbog sve veće ekonomske nejednakosti u SAD i pretpostavlja se da će to biti jedan od ciljeva koje će istaći u svojoj predsedničkoj kampanji 2016, ali sada se postavlja pitanje da li bivša šefica SAD ima pravo da pokreće to pitanje kad su ona i njen muž primili velikodušne donacije i razvili bliske odnose s nekim od najbogatijih ljudi na svetu.

(Gardijan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track