RUSI BLIZU GRADA KOJI BRANE HRVATI Američki general: Situacija je ozbiljna, moramo da im pomognemo!
Foto: Reuters

Borbe u Ukrajini

RUSI BLIZU GRADA KOJI BRANE HRVATI Američki general: Situacija je ozbiljna, moramo da im pomognemo!

Planeta -
Prema količini municije i vrsti opreme vrlo je očito da se radi o direktnoj ruskoj intervenciji u području Debalceva, istakao je Hodžis

UKRAJINA - Komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžis izjavio je u da će američka vojska uvežbavati ukrajinske vojnike koji se bore sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

"Pružaćemo obuku iz bezbednosnih i medicinskih zadataka, kako delovati u okolnostima ruskog ometanja komunikacija i kako se zaštititi od ruske i pobunjeničke artiljerije", dodao je Hodžis.

Po njegovim rečima, ruski vojnici su intervenisali u borbama oko ukrajinskog grada Debalceva i ako ofenziva uspe, mogli bi krenuti na luku Mariupolj.

"Prema količini municije i vrsti opreme vrlo je očito da se radi o direktnoj ruskoj intervenciji u području Debalceva", istakao je Hodžis.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Zabrinut sam jer bi, ako tamo budu uspešni, mogli fokus svog delovanja prebaciti na Mariupolj", rekao je on.

Kao što je poznato, na području Mariupolja, koji leži uz Azovsko more, deluje i ultradesničarski ukrajinski Azov bataljon, u kojemu se bori i nekolicina hrvatskih državljana.

Podsetimo, armija Novorosije saopštila je da je u ponedeljak u 9.25 sati po moskovskom vremenu zauzela selo Logvinovo, na autoputu koji je predstavljao jedinu vezu opkoljenih snaga kijevske hunte u Debaljcevu sa glavninom.

Time je u kotlu potpuno zatvoreno oko 9.000 vojnika, a procenjuje se da je među njima 2.200 najamnika, Amerikanaca, Poljaka, Belgijanaca, Britanaca, Francuza, Izraelaca i - Hrvata!

Logvinovo je seoce od petnaestak domaćinstava, a prve kuće udaljene su oko 50 metara od autoputa. Armija Novorosije odmah je pristupila utvrđivanju zauzetih položaja u iščekivanju očajničkog pokušaja opkoljenih da probiju obruč.

Komandir ruske jedinice saopštio je da je Debaljcevski kotao zvanično zatvoren.

"Zauzeli smo Logvinovo i dva brda oko mesta, kao i još nekoliko sela. Veoma smo suzili kotao. Sada moramo da odbijemo napade sa spoljne strane kotla iz Svetlodarska (Ukrajinci imaju u rezervi dve taktičke grupe sa po pešadijskim, tenkovskim i mehanizovanim bataljonom i mešovitom grupom artiljerije). Našim snagama izdato je naređenje da obustave nastupanje i utvrde se za odbranu. Opet nastupa vreme za rad artiljerije", rekao je on.

(Jutarnji.hr/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track