HRVATSKI DOBROVOLJCI: Ne mrzimo ni Srbe ni Ruse! Samo branimo Ukrajinu od ruske agresije!
Foto: AP

Ispovest

HRVATSKI DOBROVOLJCI: Ne mrzimo ni Srbe ni Ruse! Samo branimo Ukrajinu od ruske agresije!

Planeta -
Ako neko za 170 evra želi da pogine, onda dobrodošao u klub, kaže jedan od hrvatskih vojnika

Miroslav Mašić, jedan od dvadesetak Hrvata koji u dragovoljačkom bataljonu Azov ratuju u Ukrajini, rekao je da mu motiv za kretanje u rat nije bio novac nego uverenje.

"Nismo tu plaćenici, nego dragovoljci volonteri u bataljonu Azov", rekao je Mašić koji je s ostatkom jedinice smešten u Mariupolju, prenosi Večernji list.

Napominje da su došli pomoći ukrajinskom narodu u obrani suvereniteta."Niti mrzimo Srbe, niti mrzimo Ruse, niti smo ubice, kao što se navodi po hrvatskim medijima", kaže Mašić i dodaje da im je plaća oko 170 evra.

"Pa ako neko za 170 evra želi da pogine, onda dobrodošao u klub", zaključio je Mašić koji ističe da nisu plaćenici.

Naglasio je da im se mnogo ljudi javlja da žele da dodoći iz Hrvatske, no odbijaju osobe bez vojnog iskustva. Iskusni hrvatski ratnici tvrde da su spremni da pomognu neobučenim ukrajinskim vojnicima onako kako su Ukrajinci pomagali Hrvatima u Domovinskom ratu.

Dobrovoljac Denis Šeler ističe da su Hrvati zakonito na ukrajinskom bojištu.

"Nismo nikakvi ilegalci ili nešto slično. Mi smo deo legalne postrojbe i kao takvi smo dovedeni u sustav – rekao je Šeler. Hrvatski borci tvrde da su na ukrajinskoj bojišnici voljni ostati do kraja. Zagrepčanin Ivo, koji se također bori u bataljunu Azov u Ukrajini, kazao je da se trenutno nalazi u bazi nedaleko od Mariupolja, a uskoro se vraća na front.

"Ne primamo nikakvu platu, zasad nismo dobili ni kunu! Nemamo za cigarete, nemamo ništa. Došli smo da pomognemo zemlji koja je napadnuta od jačeg neprijatelja, nadam se da su vam jasni motivi. Novac to nije", kazao je Ivo i potvrdio da je plata manja od 200 eura.

"Ja sam dao otkaz, imao sam platu višu od 1.000 evra, ostavio ženu i decu i nisam jedini u ovakvoj situaciji", dodaje Ivo.

Otkriva da su ukrajinske jedinice neorganizovane, neopremljene i neobučene i da je hrvatskim vojnicima jedini motiv da pomognu ukrajinskom narodu koji je, kako kažu, žrtva ruske agresije.

(Večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track