VESNU PUSIĆ IZNENADIO GNEV RUSIJE: Naših je najmanje u Ukrajini!
Foto: Fonet/AP

Hrvatski šef diplomatije

VESNU PUSIĆ IZNENADIO GNEV RUSIJE: Naših je najmanje u Ukrajini!

Planeta -
Smatramo da svi strani borci koji su na teritoriji druge zemlje treba da se vrate i ne treba da budu na teritoriji druge zemlje. U našem slučaju se radi valjda o najmanjem broju uopšte, rekla je Pusić

ZAHGREB - Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić iznenađena je reakcijom ruskih kolega na odlazak hrvatskih dobrovoljaca u rat u Ukrajini.

"Smatramo da svi strani borci koji su na teritoriji druge zemlje treba da se vrate i ne treba da budu na teritoriji druge zemlje. U našem slučaju se radi valjda o najmanjem broju uopšte", rekla je Vesna Pusić u Saboru.

Njena reakcija je usledila pošto je rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo u četvrtak "zabrinutost i zapanjenost" zbog ranije izjave Vesne Pusić u kojoj je potvrdila da dobrovoljci iz Hrvatske učestvuju u sukobima u Ukrajini na strani ukrajinskih snaga.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je neprihvatljivo učešće "stranih plaćenika, uključujući iz Hrvatske", u ukrajinskom unutrašnjem sukobu i podsetilo da je potpisano više dokumenata o sprovođenju sporazuma iz Minska, između ostalog, o "povlačenju stranih naoružanih grupa, vojne opreme i plaćenika s ukrajinske teritorije pod nadzorom OEBS" i o "razoružanju svih nelegalnih grupa".

Hrvatska šefica diplomatije danas je ponovila da država ne podržava to što se hrvatski državljani, kojih po podacima zvaničnog Zagreba ima osam, bore u Ukrajini i dodala da se radi na njihovom povratku.

Pusićeva je potvrdila i da je dolazak na inauguracije nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u nedelju u Zagrebu potvrdio i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Mediji su proteklih dana pisali da se na ratištima u Ukrajini nalazi tridesetak državljana Hrvatske i to u Azovskom bataljonu, dobrovoljačkoj paravojnoj formaciji sa sedištem u Marijupolju. Time su se, kako prenose mediji, našli nasuprot Srba koji se bore na strani ruskih separatista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track