PRIMIRJE JOŠ NA PAPIRU: Niko na istoku Ukrajine neće da povuče teško oružje
Foto: Reuters

Ništa od tampon zone

PRIMIRJE JOŠ NA PAPIRU: Niko na istoku Ukrajine neće da povuče teško oružje

Planeta -
I Kijev i proruske snage optužuju jedni druge za kršenje primirja

KIJEV/DONJECK - Predstavnici ukrajinske vojske i proruskih snaga kažu da nisu spremni na povlačenje teškog naoružanja.

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisjenko tvrdi da "separatisti krše prekid vatre", preneo je Rojters, dok AFP prenosi izjavu portparola snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduarda Basurina da je, po sporazumu postignutom prošle sedmice u Minsku, povlačenje naoružanja moguće samo "pod određenim uslovima, a jedan od njih je potpuni prekid vatre".

Sukobljene strane po sporazumu treba da počnu sa povlačenjem artiljerije i drugog velikokalibarskog naoružanja najkasnije 48 sati od stupanja na snagu prekida vatre u nedelju u ponoć.

Lisjenko optužuje pobunjenike da nastavljaju sa napadima na vladine pozicije, navodi britanska novinska agencija.

"Preduslov za povlačenje teškog naoružanja je ispunjavanje jedne od tačaka sporazuma iz Minska - prekida vatre. Stotinudvanaest napada nisu pokazatelj prekida vatre. U ovom trenutku nismo spremni na povlačenje teškog naoružanja", rekao je portparol ukrajinskih snaga

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštile su da neće povući svoje teško naoružanje iz tampon zone duž linije razdvajanja sa Ukrajinom sve dok ukrajinska vojska ne prestane s artiljerijskim napadima na njihovu teritoriju.

"Prema Sporazumu iz Minska, teško naoružanje se povlači pod izvesnim okolnostima kao što su potpun prekid vatre, a i sami vidite šta se događa na aerodromu (u Donjecku), koji ukrajinske snage ponovo gađaju, kao i naseljena područja", izjavio je zamenik komandanta snaga samoodbrane DNR Eduard Basurin.

"Dok oružane snage Ukrajine ne obustave granatiranje, kojim krše Sporazum iz Minska, milicija DNR neće povući svoje teško naoružanje", prenosi Itar-Tass Basurinove reči.

Basurin je dodao da Kijev sprema ozbiljnu provokaciju na teritoriji DNR, dodaje portal Rusmk.ru.

"Ukrajinska strana sprema ozbiljne provokacije u DNR i u nekoliko naselja koje drže ukrajinske snage primećen je veliki broj ukrajnskih novinara, koji treba da izveštavaju o onome što smo navodno mi uradili", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track