IKONA ZA RUSKOG PREDSEDNIKA: Monasi sa Svete Gore za Putina naslikali Majku Božiju Patriotkinju!
Foto: Youtube

Dar sa Atosa

IKONA ZA RUSKOG PREDSEDNIKA: Monasi sa Svete Gore za Putina naslikali Majku Božiju Patriotkinju!

Planeta -
Ikonu su naslikali ikonopisci sa Atosa, ona je jedinstvena ne samo po radu, već i po veličini - 2,3 metra sa 1,8 metara. Teška je 150 kilograma

Grčki sveštenici i javne ličnosti nameravaju da poklone predsedniku Rusije Vladimiru Putinu jedinstvenu ikonu - Panagija Patriotisa (Majka Božija Patriotkinja), ili "Jedinstvo“.

Ona je naslikana specijalno za Rusiju i njenog lidera kao zahvalnost za njen doprinos očuvanju pravoslavne tradicije i razvoju Evrope, rekli su ruskim novinarima sveštenici i predstavnici organizacije ELAIA („Elia“, „Oliva“). Darivanje ikone planirano je za 2016. godinu, koja je u obe zemlje proglašena za Godinu kulture - ruske u Grčkoj, a grčke u Rusiji.

Ikonu su naslikali ikonopisci sa Atosa, ona je jedinstvena ne samo po radu, već i po veličini - 2,3 metra na 1,8 metra. Teška je 150 kilograma.

Još je zovu i "Jedinstvo“, pošto sadrži red iz Jevanđelja - „Da svi jedno budu“.

Za slikanje ikone je dao blagoslov patrijarh moskovski i cele Rusi Kiril, saopštio je nastojatelj crkve Panagija Sumela u Minidiju otac Grigorij. Ikona će se nalaziti u njegovom manastiru dok je ne prevezu u Rusiju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po njegovim rečima, i ram ikone ima svoj smisao - na njemu su naslikani prvi vladar Grčke Joanis Kapodistrijas, admiral ruske flote Fjodor Ušakov, koji se poštuje kao svetac, i Sveti Georgije.

Ikona će uskoro biti dostavljena u Ministarstvo nacionalne odbrane Grčke, na čijoj teritoriji postoji mala crkva. Ikonu će primiti ministar odbrane i rukovodioci oružanih snaga Grčke. Ona će se tamo nalaziti nekoliko dana.

"Ikoni će se klanjati, moliće se, zatim će ona biti preneta u vojnu bolnicu, a posle toga, na Dan pobede pravoslavlja, doneće je u našu crkvu. To ima simoblički značaj, naša crkva je ruska, naši parohijani su ruskojezično stanovništvo. Ikonu su prvo hteli da prenesu u rusku crkvu u centru Atine, ali tamo ne postoje uslovi kao kod nas. Kod nas će ikona biti do 2016. godine, kada bismo tokom dana Rusije u Grčkoj želeli da je predamo ruskoj državi“, rekao je otac Grigorij.

Odluka da se napravi ruska verzija ikone Bogorodice Jedinstva, dostojna veličine pravoslavnog naroda Rusije, doneta je 2006. godine, rekao je svetogorski arhimandrit starac Georgij Alevras Kavsokalivit.

Prvo je naslikana grčka verzija ikone, njene dimenzije su manje - 1,5 na 1 metar i nalazi se na Svetoj Gori. Godine 2009. naslikana je ruska verzija.

"Kad smo posetili Rusiju 2009. godine, poklonili smo kopiju Majke Božije Patriotkinje patrijarhu Kirilu i dobili smo blagoslov da naslikamo veliku ikonu, koju bismo želeli da poklonimo predsedniku Rusije. Nezavisno od toga da li će ikona krenuti za Rusiju ili neće, ona pripada Rusiji“, kazao je starac.

On je rekao da voli Rusiju kao svoju drugu Otadžbinu.

"Ruska crkva je najveća i najslobodnija pravoslavna crkva“, kazao je arhimandrit.

"Ta ikona održava nasleđe vizantijske kulture, nasleđe koje je prihvatila Rusija. Snažno verujemo u ovom teškom času da će Majka Božija pomoći Grčkoj da da poboljša odnose sa Rusijom. To je ono na čemu smo poslednjih godina radili sa predsednikom fonda ELAIA Janisom Kornilakisom“, kazao je arhimandrit Georgij.

http://www.youtube.com/watch?v=yTei2UojmjU

(Fakti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track