(VIDEO) UŽIVO POBEDA PRORUSKIH SNAGA: Zastava Novorusije vijori se nad Debaljcevom
Foto: Printscreen Yt

Kraj borbi

(VIDEO) UŽIVO POBEDA PRORUSKIH SNAGA: Zastava Novorusije vijori se nad Debaljcevom

Planeta -
Petar Porošenko potvrdio da je naredio povlačenje ukrajinske vojske iz Debaljceva. Više stotina ukrajinskih vojnika predalo se snagama samoodbrane DNR

KIJEV/DEBALJCEVO - Zastava Novorusije razvijena je nad Debaljcevom u znak pobede proruskih snaga nad ukrajinskim vojnicima, koji su se što predali što povukli s ratišta u tom gradu, javlja prvi kanal državne televizije Rusije.

Novorusija je savez samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska.

Prethodno je predsednik Ukrajine Petar Porošenko objavio da povlači svoju vojsku iz grada Debaljceva, oko kog su se danima vodile krvave borbe sa snagama samoproglašene Donjecke Narodne Republike, javlja AFP.

"Ukrajinska vojska je zajedno sa Nacionalnom gardom jutros okončala operaciju planiranog i organizovanog povlačenja iz Debaljceva. Možemo da kažemo da je dosad 80 odsto naših jedinica napustilo taj grad", rekao je Porošenko u audio-poruci koju je objavila njegova pres služba.

Porošenko je pre polaska na prvu liniju fronta, pohvalio ukrajinske snage za ispunjavanje dužnosti u odbrani Debaljceva i rekao da su oni svetu pokazali "pravo lice bandita i separatista koji imaju podršku Rusije."

15.25 - Snage samoodbrane DNR saopštile su da povlače teško naoružanje sa delova linije fronta gde se poštuje primirje, kao šo je Olenivka, južno od Donjecka."To je prvi korak. Ne čekamo Ukrajinu da počne povlačenje oružja sa nama", rekao je zamenik ministra odbrane DNR Eduard Basurin, preneo je AP.

14.25 - Na stotine ukrajinskih vojnika od jutros se predaje proruskim snagama u istočnom ukrajinskom gradu Debaljcevu, saopštila je danas pres služba proruskih snaga.

http://www.youtube.com/watch?v=wcBmUEZDKH4

"U Debaljcevu je masovna predaja oružja ukrajinskih snaga. Tih ljudi ima na stotine", rekao je zvaničnik proruskih snaga Maksim Leščenko, prenela je agencija Rojters.

Jens Stoltenberg i Džozef Bajden (Foto: AP)
Jens Stoltenberg i Džozef Bajden (Foto: AP)

14.23 - NATO je danas pozvao Rusiju da povuče "sve svoje snage" sa istoka Ukrajine, da prekine sa podrškom proruskim snagama i da poštuje minski sporazum. "Ruske snage, artiljerija i protiv-vazdušne jedinice kao i komandni i kontrolni elementi još uvek su aktivni u Ukrajini", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, prenela je agencija AFP. Stoltenberg je istakao da se situacija na istoku Ukrajine pogoršava i da se primirje ne poštuje."Veoma sam zabrinut zbog pogoršanja situacije u i oko Debaljceva", dodao je generalni sekretar NATO i za sukobe okrivio proruske snage..

Ukrajinska vojska napušta Debaljcevo (Foto: Reuters)
Ukrajinska vojska napušta Debaljcevo (Foto: Reuters)

12.33 - Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert izjavio je na konferenciji za štampu u Berlinu da ofanziva proruskih snaga na Debaljcevo "predstavlja značajno kršenje sporazuma iz Minska i gasi nadu da bi na istoku Ukrajine mogao da nastupi mir", prenela je agencija AP. On je ipak dodao da je zasad suviše rano da se kaže da li je sporazum iz Minska potpuno propao. Zajbert je pozdravio to što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sinoć usvojio ruski predlog rezolucije u kojoj se podržava dogovoren prekid vatre u Ukrajini, ali je dodao i da Rusiju treba podsetiti na to što se obavezala.

Sergej Lavrov (Foto: Fonet/AP)
Sergej Lavrov (Foto: Fonet/AP)

12.14 - Situacija u Debaljcevu je izgovor Sjedinjenim Američkim Državama za predlog o snabdevanju Ukrajine oružjem, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov komentarišući izjavu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena da bi SAD mogle da pošalju naoružanje Kijevu.

"Debaljcevo je izgovor, a mi smo još 11. februara nagovestili da taj problem treba rešiti, međutim rečeno nam je da tu problema nema", izjavio je Lavrov za Itar-Tass.

11.28 - Ukrajinska vojska drži samo 10 odsto teritorije Debaljceva, javljaju novoruske informativne agencije. Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike obezbedile su autobuse za evakuaciju iz tog grada.

Aleksandar Lukašenko i Petar Porošenko prošle nedelje u Minsku (Foto: AP)
Aleksandar Lukašenko i Petar Porošenko prošle nedelje u Minsku (Foto: AP)

11.21 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ponudio je da posreduje u borbama kod Debaljceva i da otvori bezbedan prolaz za povlačenje ukrajinskih vojnika i njihovog naoružanja iz te oblasti.

"Spremni smo ne samo da posredujemo, nego da zaustavimo sukob u oblasti Debaljceva i izvučemo ukrajinske vojnike iz obruča i zagarantujemo da se oni više neće boriti", rekao je Lukašenko u Minsku, prenosi agencija Sputnjik.

10.30 - Vladine snage otpočele su danas povlačenje iz grada Debaljceva, ključnog železničkog čvora, rekao je komandant provladinih jedinica Semjon Semjončenko.

"Povlačenje snaga iz Debaljceva se odvija po planu i organizovano", rekao je Semjončenko, koji je dodao da "neprijatelj nastoji da preseče put i spreči izlaz vojnika".

Iako je 15. februara stupilo na snagu primirje, oko grada Debaljceva vodili su se žestoki okršaji između ukrajinskih i proruskih snaga. DNR podseća da Debaljcevo nije na liniji razgraničenja, nego je deo njene teritorije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track