ŽIVOTINJE UMIRALE DANIMA: Pobijeni svi psi i mačke u naselju kod Slavonske Požege!
Foto: Beta Ap

Nije im bilo spasa

ŽIVOTINJE UMIRALE DANIMA: Pobijeni svi psi i mačke u naselju kod Slavonske Požege!

Planeta -
Životinje su u selu umirale danima, u najtežim mukama, povraćajući krv. Nije im bilo spasa. Iz udruženja za zaštitu životinja sumnjaju da su ih ubili lovci

Pet pasa i četiri mačke otrovani su u selu Gornji Vrhovci nedaleko od Požege, u Hrvatskoj, tvrde članovi udruženja za zaštitu životinja Sirius, koji su protekla dva meseca hranili životinje i pokušavali da im pronađu dom.Životinje su u selu pod Papukom umirale danima, u najtežim mukama, povraćajući krv. Nije im bilo spasa. Kada su došli u redovnu kontrolu, članovi udruženja pronašli su zaleđena tela nesretnih životinja.

U selu živi samo petoro ljudi, koji kažu kako ne znaju ko bi mogao pse da otruje i koji su sada u strahu i za vlastite živote.Činjenica jeste da je jedan seljanin nekoliko dana pre nego su životinje počele da umiru čuo kako se automobil zaustavlja u selu. Pošto je blizu lovište, pretpostavio je da je reč o nekom od lovaca, pa se nije usudio da izađe iz kuće. Tek kad se automobil udaljio, izašao je i video pse kako jedu iz plastične posude. Shvatio je da se unutra nalaze kosti, prelivene tekućinom ružičaste boje. Brzo je oterao pse, uzeo kutiju i spalio sav sadržaj.

– Bojao se da je otrov, ali nije nas nazvao. Seljani su uglavnom starci i boje se lovaca. Kad smo došli i pronašli leševe, zgrozili smo se. Analize su skupe, pa smo poslali samo jednog psa na obdukciju i toksikološku analizu. Još nemamo rezultate, to će potrajati barem desetak dana, ali pozvali smo policiju jer sumnjamo na trovanje. Na psima nema nikakvih tragova povreda – kaže Gorana Malbašić iz udruženja Sirius.

Udruženje je u Gornje Vrhovce došla u decembru prošle godine, kada su im građani dojavili da se tamo nalazi čopor odbačenih pasa. Selo je, naime, postalo odredište svima koji su odlučili da se reše svojih dojučerašnjih ljubimaca, a seljani su se pokušavali da se brinu o svim napuštenim životinjama.

Volonteri su pre tri meseca počeli seljanima dostavljati hranu, a namera je bila jednog po jednog psa izvlačiti iz sela i udomljavati. Najprije su spasili labradora Simba, koji je srećno udomljen, a on je na kraju jedini pas iz sela koji je spašen. Sledeća na redu je trebala da bude mlada kotna kujica. Za nju je pronađen privremeni smeštaj, ali kad su volonteri došli po nju shvatili su da je nestala.

- Sumnjamo da su je ubili lovci, ali nemamo dokaze. Tada nismo mogli ništa da preduzememo, ali sada možemo i nećemo odustati. Molimo sve one koji imaju bilo kakve informacije o trovanju da nam se jave. Mi ćemo platiti troškove obdukcije. Još ne znamo kako ćemo skupiti potrebnih 7.500 kuna (oko 970 evra), koliko košta analiza, ali nismo mogli da dozvolimo da se krivci samo tako izvuku. Nećemo odustati i pronaći ćemo ih. Moraju odgovarati za ono što su napravili - odlučna je Malbašić.

U Policijskoj stanici Požega potvrdili su kako su izašli na teren po dojavi građana, i kako još uvek proveravaju sve detalje slučaja.

– Zasad nemamo indiciju da je reč o kaznenom delu. Taj je deo u nadležnosti veterinarske inspekcije, ali ako se dokaže da ima elemenata kršenja zakona, mi ćemo reagovati – kaže portparol Ivana Radić.U Lovačkom savezu Požeško-slavonske županije kažu kako su ideje o tome da je neko od njihovih lovaca kriv – neverovatne.– Stojim iza svih svojih lovaca. Vreme će pokazati šta je istina. Vi to ne znate, ali u pozadini svega je priča o dozvoli za žirovanje svinja – rekao je predsednik društva Zdravko Vujnović, odbivši da detaljnije pojasni kakve veze imaju divlje svinje i trovanje pasa, a usput je i ekipi "Jutarnjeg" zapretio tužbom.

Foto Kurir
Foto Kurir

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track