(VIDEO) SNOUDEN UDARIO PO BIVŠIM ŠEFOVIMA: Evo kako su nam Amerikanci i Britanci hakovali telefone!

Strahoviti špijunski skandal

(VIDEO) SNOUDEN UDARIO PO BIVŠIM ŠEFOVIMA: Evo kako su nam Amerikanci i Britanci hakovali telefone!

Planeta -
Bivši američki špijun razotkrio kako su američka NSA i britanska GCHQ izvele krađu veka da bi prisluškivale telefonske

VAŠINGTON - Tajna dokumenta koja je prosledio bivši američki špijun Edvard Snouden dokazuju da su američke i britanske špijunske agencije ukrale ključeve za razbijanje koda SIM kartica, što im je omogućilo da neopaženo presreću komunikacije korisnika tih kartica, piše Intersept (The Intercept), stranica američkog istraživačkog novinarstva.

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) i britanski Štab vladinih komunikacija (GCHQ) ukrale su ključeve od više kompanija koje proizvode SIM kartice, između ostalih i od Gemalta, najvećeg svetskog proizvođača SIM kartica, piše Intersept, stranica koju je osnovao Snoudenov saradnik Glen Grinvald. Gemalto sam godišnje proizvede dve milijarde SIM kartica, koje koristi oko 450 kompanija koje obezbeđuju usluge mobilne telefonije širom sveta, uključujući AT&T, T-Mobile, Verizon i Sprint i ostali.

Intersept piše da su NSA i GCHQ ušle su u informatičke mreže proizvođača SIM kartica kako bi ukrale te ključeve.

"GCHQ je, uz podršku NSA, slušao privatne razgovore" inženjera i drugih saradnika firme "u brojnim zemljama" da bi ukrao te ključeve, piše Intersept.

"Nemoguće je saznati koliko ključeva su ukrali NSA i GCHQ, ali i u slučaju da smo skloni manje alarmantnim hipotezama, brojka je zapanjujuća", navodi Intersept.

NSA je već 2009. mogla da "obradi između 12 i 22 miliona ključeva u sekundi", koje je kasnije upotrebljavala za prisluškivanje razgovora ili presretanje imejlova, piše dalje Intersept, koji je objavio i prethodna Snoudenova otkrića.

Gemalto nje saopštio da vrlo ozbiljno shvata pisanje Intersepta.

Svaka SIM kartica ima ključeve za kodiranje komunikacija s operaterom telekomunikacija. Onaj ko ima ključeve kartice, može da pretražuje sve razgovore i komunikacije korisnika kartice.

http://www.youtube.com/watch?v=0H8s9w6Rdaw

(Raša tudej)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track