CRNA STATISTIKA: Rumuni napunili britanske zatvore

Strance češće hapse

CRNA STATISTIKA: Rumuni napunili britanske zatvore

Planeta -
Podaci o tome da gosti iz inostranstva lako završavaju iza rešetaka zbog brojnih zločina ponovo pokrenuli raspravu o politici otvorenih vrata i izlasku iz Evropske unije

LONDON - Rumuni su najčešći osuđenici u zatvorima Velike Britanije, pokazalo je šokantno istraživanje ministarstva pravde.Statistika koja pokriva početak 2014, kad je ukinuta zabrana dolaska državljanima Rumunije i Bugarske, ponovo je pokrenula polemiku o politici otvorenih vrata.ProceneJedan od osam zatvorenika (kojih, inače, ima 39.773) unutar kazneno-popravnih ustanova u Engleskoj i Velsu je stranac, a među njima dominiraju Rumuni, pokazalo je istraživanje koje je naručio Filip Dejvis, parlamentarac iz redova torijevaca.Prema zvaničnim podacima, policajci godišnje uhapse čak 11.000 Rumuna. To znači da oni imaju čak šest puta više šansi da završe iza rešetaka nego Poljaci, kojih ima mnogo više, a čak osam puta više nego Britanci.Većina njih „padne“ zbog organizovanih krađa po prodavnicama, što mnoge navodi da veruju kako kriminalci zloupotrebljavaju evropske propise.- Ovi podaci pokazuju da slobodno kretanje ljudi u EU znači i slobodno kretanje kriminalaca. Nepotrebno otvaramo granice za ljude koji će počiniti zločine u našoj zemlji. To je jedan od razloga da izađemo iz Unije - treba sami da kontrolišemo imigraciju i sprečimo kriminalce da dolaze u našu zemlju. Zapanjujuće je koliko nas slobodno kretanje košta kad je reč o policijskom vremenu i zatvorima - rekao je Filip Dejvis.

Povratak kriminalacaLord Endru Grin, predsednik migracione straže, kaže da je ova statistika dodatni argument da se pojačaju dogovori sa Evropskom unijom o slanju kriminalaca u zemlje porekla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track