Stratfor: Rusija će se raspasti do 2025. godine
Foto: Reuter

Američka organizacija objavila analizu

Stratfor: Rusija će se raspasti do 2025. godine

Planeta -
Alarmantno U prognozi za narednu deceniju navodi se da će Moskva za samo nekoliko godina potpuno izgubiti kontrolu nad svojim regionima, što će izazvati najveću krizu na svetu – nuklearnu

VAŠINGTON - Američka organizacija za geopolitičke i strateške analize Stratfor objavila je novu takozvanu „decenijsku prognozu“ dešavanja u svetu, u kojoj predviđa da će se Rusija raspasti do 2025. godine jer zbog brojnih pritisaka neće moći da opstane u formi u kakvoj je danas.Poseban udarac za nju predstavljaće to što neće moći da pronađe način za stvaranje samoodržive ekonomije u trenucima drastičnih promena cena nafte - energenta od čije trgovine umnogome zavisi cela zemlja. Sredstva će brzo opadati, a Moskva će sve manje biti u mogućnosti da izdvaja za poslove vezane za mnogobrojne regione Ruske Federacije. Tako će se u njima postepeno javljati želja za samostalnošću i slabljenjem veza s Kremljom.Slabost službiIstorijski, navodi se u analizi Stratfora, Rusija je takve probleme ranije rešavala uz pomoć tajne policije KGB, a sada Federalne bezbednosne službe, ali ni ta „sila“ uskoro neće uspevati da sve ruske regione održi jedinstvenim jer će njeni lideri biti previše uključeni u rešavanje ekonomskih problema. U poljuljanim okolnostima Poljska, Mađarska i Rumunija pokušavaće da od Rusije povrate svoje oblasti koje su izgubile tokom istorije, region Severni Kavkaz će prestati da postoji, dok će se Centralna Azija destabilizovati. Na severozapadu će region Karelija zatražiti da se ponovo spoji s Finskom, dok će se ruske oblasti na Dalekom istoku, bliže povezane s Kinom, Japanom i SAD, odvojiti odmah.Test za SAD- Druge regije u okolini Moskve neće tražiti nezavisnost, ali ona će se nametati. Oslabiće sposobnost glavnog grada da podržava i kontroliše Federaciju - navodi se u izveštaju i dodaje da će to stvoriti najveću krizu modernog doba - nuklearnu.- Pad moći Moskve otvoriće pitanje ko kontroliše moćna ruska nuklearna postrojenja i ko garantuje da ona neće biti upotrebljena. To će biti najveći test za SAD. Vašington je jedina sila koja može da rešava to pitanje, ali veruje se da ona neće moći da preuzme vojnu kontrolu nad postrojenjima. Amerika će zato morati ili da smisli potpuno novo rešenje, ili da prihvati mogućnost lansiranja projektila, ili da pokuša da stvori stabilno i ekonomski održivo rešenje za vlast u regionima, kako bi se silosi vremenom neutralisali - naglašava se u izveštaju.

Kriza budućnost većeg dela starog kontinenta već je određenaEVROPSKU UNIJU POTPUNO ĆE RAZJEDINITI NACIONALIZAMStratfor navodi da Evropska unija već sada ne uspeva da reši krizu u kojoj se našla, a kriza će biti sve veća.Evropska unija nikad neće povratiti svoje ranije zajedništvo i ako preživi narednu deceniju, nastaviće da funkcioniše u fragmentiranom obliku. Ne postoji jedinstvena politika koja može da odgovara celoj Evropi. To je bio ključni problem oduvek, a vremenom će doći do još intenzivnijeg rasta nacionalizma. Umesto Unije, Evropu će u narednoj deceniji definisati povratak nacionalnih država - naglašeno je u izveštaju Stratfora i dodato da će najveću štetu pretrpeti Nemačka kao najjača sila EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track