RAT, MAKAR I VIRTUALNI: Porošenko napravio vojsku botova za borbu protiv Rusije
Foto: Printscreen Yt

Okupljaju dobrovoljce

RAT, MAKAR I VIRTUALNI: Porošenko napravio vojsku botova za borbu protiv Rusije

Planeta -
Rat je stvaran, a informacije o njemu lažne, kaže ukrajinski ministar informisanja

VAŠINGTON - Ukrajinska vlada je formirala specijalne "internet snage" i pokrenula sajt sa dobrovoljcima da bi se, kako navodi, borila protiv propagande koja se širi iz Rusije.

"Mnogi frontovi su se otvorili protiv nas, a jedan od ključnih je informacioni front. Sada je vreme da, na informacionom frontu, uzvratimo ruskim osvajačima", rekao je ukrajinski ministar informisanja Jurij Stec, preneo je CNN.

Svako može da pristupi "virtualnoj vojsci" preko veb sajta koji je postavilo ukrajinsko ministarstvo. Pripadnici "virtuelne vojske" potom dobijaju mejlove sa zadacima, kao što je nadgledanje društvenih medija ili napadanjem "trolova" i promovisanje Ukrajine u onlajn diskusijama.

"Internet vojnici" su anonimni i navodno im je savetovano da imaju lažne naloge da bi zaštitili svoj identitet.

"Rat je stvaran, a informacije o njemu lažne. Nadam se da ćemo, kroz ovaj projekat, imati mnogo dobrovoljaca voljnih da doprinesu širenju tačnih informacija i razotkrivanju ruskih laži", kazao je Stec. Rusija je optužena da je angažovala "armiju internet trolova", koji pokušavaju da diskusije o sukobu preokrenu na rusku stranu, navodi CNN, dodajući da je takve navode Moskva demantovala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track