UKRAJINSKA MANEKENKA JEDINI SVEDOK UBISTVA: Moli da je puste iz Rusije
Foto: Twitter Pt

Zločin u centru Moskve

UKRAJINSKA MANEKENKA JEDINI SVEDOK UBISTVA: Moli da je puste iz Rusije

Planeta -
Durickaja se žalila na to da je u Moskvi drže pod stalnim nadzorom i da joj, uprkos tome što je dala sve informacije istražiteljima, ruske vlasti ne dozvoljavaju da napusti Rusiju

MOSKVA - Ukrajinska manekenka Ana Durickaja, koja je bila u društvu ruskog opozicionara Borisa Njemcova kad je ubijen u petak u Moskvi, izjavila je da nije videla ubicu, već samo njegov automobil, kao i da je policiji rekla sve što zna te da ne razume zašto joj nije dozvoljeno da napusti Rusiju.

Ona je u izjavi za televizijsku stanicu Dožd rekla da nije primetila ništa sumnjivo u trenucima pre ubistva, a tokom samog čina nije uspela dobro da vidi ubicu, prenela je agencija Sputnjik. "Okrenula sam se i sve što sam videla bio je automobil svetle boje. Nisam mogla da razaznam ni marku, ni model ni tablice pošto se vozilo brzo udaljavalo sa mesta ubistva", rekla je Durickaja.

Policija je, kako je navela, stigla na mesto zločina deset minuta posle njenog poziva. Durickaja se žalila na to da je u Moskvi drže pod stalnim nadzorom i da joj, uprkos tome što je dala sve informacije istražiteljima, ruske vlasti ne dozvoljavaju da napusti Rusiju "radi lične bezbednosti".

"Tri dana me policijska kola prate do Istražnog komiteta. I ne govore mi kad ću moći da odem ni zašto me drže ovde", rekla je ona preko Skajpa televiziji Dožd. "Učinila sam sve što sam mogla", rekla je Durickaja i dodala da ne razume zašto je još uvek u Rusiji te da želi da ode kod bolesne majke.

Foto Rojters
Foto Rojters

Njena majka je, u međuvremenu u izjavi za ukrajinski kanal TSN izrazila bojazan da istražitelji nekako žele da povežu ubistvo Njemcova sa Ukrajinom. Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da je ambasada u Moskvi uputila zvaničan zahtev da se obezbedni zakonski povratak Durickaje u Kijev, prenosi AFP.

Kako su preneli ruski mediji, nadzorne kamere su snimile ubistvo Njemcova, ali se na snimku vidi trenutak pre i posle ubistva, ali ne i sam čin. Taj video-snimak objavila je juče moskovska televizija "Centar" (TVC), preneo je sajt Raša tudej. Zločin, koji se dogodio na Moskvoreckom mostu u centru Moskve, snimila je kamera koja snima vremenske uslove u centru grada a koja pripada televiziji TVC.

Snimak je obuhvatio širok kadar Moskvoreckog mosta, u blizini Kremlja, ali je kvalitet snimka takav da mogu da se razaznaju samo automobili na mostu i figure ljudi koji se kreću po njemu. Kako navodi "Raša tudej", snimak pokazuje da je Njemcov ubijen u 23.31 sati po moskovskom vremenu, a da ga je ubica čekao na stepenicama mosta.

Foto Rojters
Foto Rojters

Sam trenutak ubistva nije snimljen, pošto je Njemcova i njegovu pratilju, ženu u belom kaputu za koju se pretpostavlja da je Durickaja, u tom momentu zaklonilo vozilo za čišćenje snega koje je prolazilo mostom. Ubica je zatim potrčao prema automobilu koji ga je čekao nekoliko metara dalje na mostu, ušao je na mesto suvozača i napustio mesto zločina.

Ranije te večeri su bezbednosne kamere snimile Njemcova i Durickaju kako odvojeno stižu u moskovski tržni centar GUM na Crvenom trgu oko 22 sata po lokalnom vremenu. Opozicionar i manekenka su navodno večerali u jednom od restorana u sklopu GUM-a, a zatim su odlučili da prošetaju do njegovog stana, koji se nalazi u blizini i do kojeg su morali da pređu preko Moskvoreckog mosta. Njemcov je ubijen u petak kasno naveče u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dan uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.

Ruski istražni organi istražuju pet mogućih motiva za ubistvo Njemcova, uključujući pretnje koje je on dobio zbog svog stava prema napadu na francuski satirički list "Šarli ebdo", a razmatraju se i mogući poslovni i lični motivi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track