(VIDEO) BLISKI SUSRET NAD IRSKOM: Ruski bombarderi presekli put putničkim avionima
Foto: Reuters

Umalo sudar

(VIDEO) BLISKI SUSRET NAD IRSKOM: Ruski bombarderi presekli put putničkim avionima

Planeta -
Slučaj se dogodio sredinom februara, najverovatnije kad su blizu britanske obale projurila dva ruska lovca

DABLIN - Zbog upada ruskih bombardera u vazdušni prostor pod kontrolom Irske dva putnička aviona morala su da skrenu s kursa ili da odlože let, prenose danas mediji.

List Ajriš Egzeminer (Irish Examiner) prenosi da su dva bombardera Tu-95 letela 40 kilometara od obale Irske i da su preleteli kroz linije civilnog aviosaobraćaja 18. februara, zbog čega su letovi sa stotinama putnika morali da budu ili preusmereni ili odloženi. Veruje se da se incident dogodio u isto vreme kada su avioni Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva presreli dva ruska vojna aviona blizu britanske obale i pratila ih dok nisu napustili interesno područje Ujedinjenog Kraljevstva.

Irski dnevnik sada otkriva da su bombarderi Tu-95 ušli i u irski vazdušni prostor skriveni - sa isključenim transponderima, uređajima koji radi identifikacije emituju podatke o registarskoj oznaci i kursu aviona, što kontrolori aviosaobraćaja vide na radarskom ekranu. Dnevnik otkriva i da je ruski upad poremetio komercijalni aviosaobraćaj pre no što su bombarderi "ispraćeni" u međunarodni vazdušni prostor.

Evo "susreta" ruskih lovaca i aviona RAF u februaru:

http://www.youtube.com/watch?v=4VXcd5cS9SU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track