(VIDEO) ISEKLI GA BRIJAČEM: 80 kopči na licu ambasadora SAD u Seulu - i dobro je prošao!
Foto: Reuters

Presela mu večera

(VIDEO) ISEKLI GA BRIJAČEM: 80 kopči na licu ambasadora SAD u Seulu - i dobro je prošao!

Planeta -
Da je napadač Kim Kik-džong zario brijač samo nekoliko centimetara niže, Marku Lipertu ne bi bilo spasa

SEUL - Mark Lipert, ambasador SAD u Južnoj Koreji, uspešno se oporavlja posle dvoipočasovne operacije na koju je morao jer ga je danas u Seulu po licu i ruci brijačem isekao jedan Južnokorejac, opozicioni aktivista koji se protivi tekućim američko-korejskim vojnim vežbama i zalaže za ujedinjenje dve Koreje.

Zapadna agencije su javile da je njegovo stanje stabilno i da će ostati na posmatranju u bolnici tri do četiri dana.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Korejski savet za pomirenje i saradnju, koji je organizovao radni doručak, izdao je saopštenje u kojem je osudio napad i izvinio se vladama Južne Koreje i SAD.

U bolnici su rekli da je ambasadoru stavljeno 80 kopči na licu gde mu je nožem posečen obraz usled čega je obilno krvario.

Lekari su rekli da je ambasador zadobio duboku posekotinu, dužine 11 centimetara i da je ona naneta samo malo niže, mogla je da preseče karotidnu arteriju što bi bilo opasno po život.

Foto: AP
Foto: AP

Pored toga, on je zadobio povredu levog zgloba usled čega mu je oštećen živac.

Posle hirurške intervencije, ambasador je na Tviteru saopštio "Dobro sam i odlično se osećam!".

Napad je počinjen u jednoj vladinoj zgradi, nedaleko od američke ambasade. Organizator skupa je saopštio da je napadač iznenada ustao sa sedišta u trenutku kada je doručak trebalo da počne, da su drugi pokušali da ga zaustave i da se sve veoma brzo odigralo.

"Izveo sam teroristički akt", uzvikivao je napadač, identifikovan kao Kim Ki-džong (55), kada su ga na pod pritisli prisutni na skupu.

Ki-džong predvodi malu grupu aktivista koja se zalaže za ujedinjenje korejskog poluostrva i redovno održava proteste protiv japanskih teritorijalnih potraživanja jedne grupe malih ostrva koja su pod kontrolom Južne Koreje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Južnokorejksa agencija Jonap je javila da je Kim bio u grupi koja se isekla i spalila američku zastavu u Seulu 1985. godine. On je, kako su preneli lokalni mediji, posle napada rekao da je napad planirao 10 dana i da je u tome bio sam.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

To je isti čovek koji je 2010. godine pokušao da napadne japanskog ambasadora u Seulu bacivši komad kamen i dobio je uslovnu kaznu od dve godine zatvora.

Američki predsednik Barak Obama nazvao je telefonom Liperta kako bi mu poželeo brz oporavak, saopštila je danas predstavnica za štampu Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Predsednik Južne Koreje Park Geun-hje koji se nalazi na turneji po zalivskim zemljama, osudio je napad na ambasadora kao nedopustiv i najavio opsežnu istragu.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je da će pojačati bezbednost stranih diplomata.

http://www.youtube.com/watch?v=of4GDf1VpKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track