EVROPA POSTALA BURE BARUTA: Putin gomila rakete na Krimu, Obama šalje tenkove na Baltik!
Foto: AP

Zahuktava se

EVROPA POSTALA BURE BARUTA: Putin gomila rakete na Krimu, Obama šalje tenkove na Baltik!

Planeta -
Rusi su povećali kapacitete vojne mornarice i dopremili veoma moderne odbrambene sisteme zemlja-vazduh koji pokrivaju oko 40 odsto površine Crnog mora, rekao je američki general

Rusija je značajno povećala svoje vojne kapacitete na Krimu od pripajanja tog poluostrva u martu prošle godine, izjavio je američki general Filip Bridlav. Prema rečima glavnokomandujućeg NATO za Evropu Rusija pretvara Krim u “platformu za projekciju svoje moći".

"Ono što možemo da vidimo na delu se najbolje može opisati kao militarizacija Krima", rekao je Bridlav u intervjuu za ukrajinsku televiziju 1+1, a prenela je agencija AFP.

"Oni su tamo dopremili vazduhoplovne kapacitete, povećali su kapacitete vojne mornarice, dopremili su veoma moderne odbrambene sisteme zemlja-vazduh koji pokrivaju oko 40 odsto površine Crnog mora, kao i veoma sofisticirane odbrambene sisteme koji imaju domet gotovo nad čitavim Crnim morem", istakao je američki general.

S druge strane, Oko 3.000 američkih vojnika, pripadnika 3. pešadijske divizije, od naredne nedelje biće poslato u Estoniju, Letoniju i Litvaniju, kako bi sa vojnim snagama baltičkih zemalja učestvovali u vojnim vežbama, objavio je danas Pentagon.

To je deo američkih tekućih vojnih pregrupisavanja s ciljem podrške saveznicima NATO koje brine "eskaliranje ruske agresije" prenosi AP.

Prema rečima pukovnika američke armije Stiva Vorena, predviđa se da će 1. brigada 3. pešadijske divizije provesti u regionu Baltika oko tri meseca. Prethodno je objavljeno kako su SAD danas isporučile više od 100 komada vojne opreme članicama NATO na Baltičkom moru, kako bi im omogućila da se odbrane od mogućih ruskih pretnji.Isporuka oružja "ima za cilj da predsedniku Vladimiru Putinu i Rusiji odlučno ukaže da mi možemo da se udružimo", izjavio je za agenciju AFP američki general major Džon OKonor, koji je nadgledao isporuku vojne opreme u letonskoj prestonici Rigi.

Među isporučenom opremom su tenkovi i oklopna vozila, a OKonor ističe da će ta vojna oprema ostati u baltičkim zemljama "koliko god bude potrebno da bi se odvratila ruska agresija".

Predsednica Litvarnije Dalija Gribauskaite je prošle nedelje upozorila da baltičke zemlje moraju da budu spremne da se same odbrane od svake moguće invazije "najmanje 72 sata" pre nego što članice NATO budu mogle da im priskoče u pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track