(VIDEO) NEMAČKI NOVINARI U BiH je najveći regrutni centar za ISIL, džihadiste ojačao arapski kapital
Foto: Printscreen Yt

Svojim očima videli

(VIDEO) NEMAČKI NOVINARI U BiH je najveći regrutni centar za ISIL, džihadiste ojačao arapski kapital

Planeta -
Reportere Tagesšpigla su već na ulasku u Gornju Maoču dočekale crne zastave ISIL; ali su ih meštani brže-bolje posklanjali

BERLIN - Džihadisti u Bosni i Hercegovini su veoma osnaženi zahvaljujući novcu pristiglom iz zemalja Persijskog zaliva, a ta zemlja je i najveći regrutni centar u Evropi boraca terorističke organizacije Islamska država (ISIL), piše nemački list Tagesšpigl u reportaži iz BiH.

Nemačke reportere su već na ulasku u Gornju Maoču dočekale crne zastave ISIL; ali su ih meštani brže-bolje posklanjali.

“BiH je jedno od najvećih mesta za regrutovanje boraca Islamske države u Evropi. Stručnjaci smatraju da je u borbe u Siriji i Iraku otišlo najmanje hiljadu osoba s Balkana. Tome treba dodati i Bošnjake koji imaju nemačko, austrijsko ili srpsko državljanstvo”, navodi Tagesšpigl.

Novinari su videli u Gornjoj Maoči istaknute zastave ISIL, ali meštani su ih brže-bolje posklanjali (Foto: Reuters)
Novinari su videli u Gornjoj Maoči istaknute zastave ISIL, ali meštani su ih brže-bolje posklanjali (Foto: Reuters)

Gornja Maoča važi za najveći centar za vrbovanje novih snaga - u decembru prošle godine stanovnici tog sela pohapšeni su u raciji, a početkom februara specijalci su još jednom pretražili selo jer se smatra da se u njegovoj blizini nalaze logori za obuku terorista.

List navodi da su u BiH posle rata stvorene čitave islamske enklave - pre svega zato što je mnogo stranih džihadista, koji su tokom rata 90-ih ratovali na strani muslimanske armije BiH, ostalo u zemlji. Doneli su borbeno iskustvo iz Avganistana.

Odred El mudžahedin formirao je Rasim Delić (Foto: Printscreen YouTube)
Odred El mudžahedin formirao je Rasim Delić (Foto: Printscreen YouTube)

"Među njima su bili pripadnici Al Kaide, koje je u BiH poslao Osama bin Laden. U avgustu 1993. godine osnovali su jedinicu El mudžahedin. Za njih se čulo jer su svojim protivnicima odsecali glave i njima igrali fudbal. Islamističke mreže iz rata u BiH su i dalje aktivne i sada stoje na raspolaganju Islamskoj državi. Tada su mnogi islamisti išli u BiH da se bore na strani svoje braće po veri”, navodi list.

http://www.youtube.com/watch?v=kngioq0TK0I

Nemački novinari kažu da Gornja Maoča ne liči na ostala mesta u BiH - žene su potpuno pokrivene i ne smeju da razgovaraju s nepoznatim ljudima. Osim toga, nekoliko muškaraca im je pretilo smrću, prenosi Dojče vele.

Tekst završava prikazom plana vođe ISIL Abu Bakra al-Bagdadija, po kojem “ceo Balkan do Beča treba da postane deo kalifata koji je džihadistička teroristička organizacija krajem ljuna proglasila na zauzetim teritorijama Iraka i Sirije”, uz napomenu da su u Gornjoj Maoči već istaknute zastave.

(BH-NEW.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track