STRAVA U OSJEKU: Komarci prenose pseće gliste, ženi iz oka izvadili 8 cm dugog parazita

Zaraza

STRAVA U OSJEKU: Komarci prenose pseće gliste, ženi iz oka izvadili 8 cm dugog parazita

Planeta -
Glista najčešće završi u potkožnom tkivu ili u očima, ali ono što je najopasnije osoba kojoj se glista nastani u telu, pri tome nema nikakve simptome zarazne bolesti

OSIJEK - Potvrđena su tri slučaja, a tri su u fazi kliničkog ispitivanja, ali razloga za zabrinutost nema, tvrde osječki lekari. Dirofilarija - parazitska bolest koju uzrokuje pseća glista i koja se na području Osječko-baranjske županije pojavila unazad nekoliko meseci, a kao posledica uboda komaraca nije opasna po zdravlje ljudi.

Ipak može da stvori neugodnosti kao što je to bilo u slučaju tri osobe kojima su na Odelenju za oftalmologiju KBC-a Osijek iz očiju morali da vade ličinke pseće gliste. Svemu je naime prethodio ubod komarca, koji je prvo u jednom trenutku ubo psa zaraženog parazitima, a onda te parazite novim ubodom preneo na čoveka. Oni su zatim putovali organizmom dok se nisu zaustavili na jednom mestu i tamo se razvili.

Zanimljivo, u svih šest slučajeva u Slavoniji gliste su završile u predelu očiju, pa su pacijenti završili na oftalmologiji. Ali, svi su bez većih problema hirurški sanirani, a po pacijente nije bilo nikakvih posledica.

Inače, reč je o parazitskoj bolesti - dirofilariozi, zajedničkoj ljudima i nekim životinjama, pri čemu zahvata krvne i limfne sudove, mišiće, vezivna tkiva, a jedan njen rod je dirofilarija.

Infekciju može da izazove vrsta nitastog crva - Dirofilaria repens, koja najčešće parazitira u kožnom i potkožnom tkivu pasa, a onda je komarac može da prenese na čoveka.

Glista najčešće završi u potkožnom tkivu ili u očima, ali ono što je najopasnije osoba kojoj se glista nastani u telu, pri tome nema nikakve simptome zarazne bolesti.- Lečenje je hirurško, a za parazita nema specifičnog leka. Postoji i vrsta koja može doći i u ljudsko srce te izazvati plućne simptome poput kašlja i boli u prsima.Prva žena se žalila na jake bolove u predelu oka, a tek nakon što su odradili sve kliničke pretrage koje nisu ukazivale na problem, lekari su slučajno pod sluznicom oka ugledali glistu. Bila je duga oko 3,5 cm i morali su je vrlo brzo da izvade s obzirom da je dosta pokretljiva. Nedavno su jednoj pacijentkinji iz očnog kapka izvadili glistu dugu 8 cm. 782 slučaja u 37 zemalja sveta

Do 2000. godine zabeležena su 782 ovakva slučaja u više od 37 zemalja sveta. Kad je reč o Evropi najviše ih je bilo u Italiji - 289, a najmanje u Mađarskoj - 11. U posljednjih 50 godina povećala se učestalost ove bolesti kod ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track