Najnovije vesti

NEMAČKA ODBACILA ZAHTEV GRČKE: Nećemo platiti ratnu odštetu
Foto: AP

Berlin

NEMAČKA ODBACILA ZAHTEV GRČKE: Nećemo platiti ratnu odštetu

Planeta
12:32h
Premijer Cipras je u parlamentu rekao da će Grčka poštovati svoje obaveze prema kreditorima, uključujući i Nemačku, ali da neće "odustati od svojih neopozivih zahteva za reparacijama iz Drugog svetskog rata

BERLIN - Nemačka vlada odbila je grčka potraživanja u vezi sa reparacijom i odštetom za vreme Drugog svetskog rata i odbacila zahteve grčkog ministra pravde Nikosa Paraskevopulosa o zapleni nemačke imovine u Grčkoj, prenose danas nemački mediji.

"Pitanje reparacija i isplate odštete je pravno i politički završeno", rekao je danas portparol nemačke valde Štefen Zajbert, prenose mediji.

Jedan portparol Ministarstva finansija ponovio je isto i rekao da je to poglavlje pravno i politički okončano i da aktuelno nema razgovora o toj temi niti između kancelara Angele Merkel i grčkog šefa vlade, niti nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea sa svojim grčkim kolegom.

Na drugoj strani je političarka opozicione partije Levica Anete Grot zahtevala da Nemačka isplati 11 milijardi evra Grčkoj.

"To je moralna obaveza Nemačk da isplati novac, čak i ako međunarodno-pravno gledano tu postoje različita mišljenja", rekla je Grot, preneli su nemackci mediji."Ja smatram predlog grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa ispravnim.....", rekla je Grot.Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da ugovor o reparaciji s Nemačkom iz 1960. godine nije pokrio glavne zahteve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Cipras je u parlamentu rekao da će Grčka poštovati svoje obaveze prema kreditorima, uključujući i Nemačku, ali da neće "odustati od svojih neopozivih zahteva za reparacijama iz Drugog svetskog rata".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja