Austrijanci neće platiti otkup za otetog Srbina!
Foto: Facebook

Neizvesna sudbina Dalibora Savičića iz Linca

Austrijanci neće platiti otkup za otetog Srbina!

Planeta -
Džihadisti još nisu izneli zahteve, ali su iz austrijskog ministarstva spoljnih poslova za Kurir rekli da neće pristati na bilo kakve ucene

BEČ - Džihadisti Islamske države (IS) koji su u Libiji s naftnog polja kod grada Sirta oteli Austrijanca srpskog porekla Dalibora Savičića (39) još nisu tražili otkupninu za njega, ali su iz austrijskog ministarstva spoljnih poslova za Kurir rekli da odbacuju mogućnost pristajanja na bilo kakve ucene.- Teroristi nas nisu ucenjivali i ne razmatramo mogućnost plaćanja otkupa za taoce. Poslednja informacija koju imamo o otetima je od 6. marta i prema njoj - svi taoci su živi. Međutim, u ovom momentu ne možemo da potvrdimo da li je Savičić živ ili mrtav. U vezi s ovim slučajem sarađujemo sa svim relevantnim službama - istakli su iz tog ministarstva.Odluku o plaćanju otkupa potvrdio je i portparol ministarstva spoljnih poslova Austrije, Martin Vajs.Saradnja obaveštajaca- Nećemo da dozvolimo da nas bilo ko ucenjuje. Moramo mentalno da se pripremimo na to da možda nedeljama neće biti nikakvog napretka u ovom slučaju - rekao je on.Otkako je izgubljen kontakt sa Savičićem, pripadnici IS nisu tražili otkupninu. Austrijski bezbednjaci veruju da takav zahtev neće ni dobiti od džihadista jer, kako kažu, islamistima nije cilj zarada, već samo razaranje i nasilje.- Tim eksperata je u gradu Ðerbi uspostavio mrežu koja sarađuje s drugim obaveštajnim službama, a posebno italijanskim, koje tradicionalno imaju dobre veze u Libiji - rekao je Vajs.

Martin Vajs: Moramo da se pripremimo na to da neće biti napretka u ovom slučaju
Martin Vajs: Moramo da se pripremimo na to da neće biti napretka u ovom slučaju

Kako Kurir saznaje iz dobro obaveštenih izvora u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), iako Dalibor Savičić nije državljanin naše zemlje, i srpski obaveštajci pokušavaju da pomognu u njegovom spasavanju.- Kao i svaka služba, i BIA radi na oslobađanju - naglasio je izvor.Plata 9.000 evraInače, austrijsko ministarstvo spoljnih poslova još u avgustu je savetovalo svojim državljanima da napuste Libiju, ali su mnogi ostali da rade na naftnim poljima jer su mesečne plate oko 9.000, pišu bečki mediji.Podsetimo, Savičić je otet u petak sa još osmoro radnika kompanije „Vaos“ i o njihovoj sudbini se od tada ništa ne zna, dok porodice strahuju da daju bilo kakve informacije.

STRAVIČNO Maloletnik postao najnoviji krvnik ekstremista ISDEČAK UBIO TAOCA IZ IZRAELANa najnovijem video-snimku koji je objavila Islamska država vidi se kako dečak ne stariji od 10 godina hladnokrvno ubija Palestinca iz istočnog Jerusalima Muhameda Musalama (19), nakon što je priznao da je špijunirao za izraelsku obaveštajnu službu Mosad. Ubrzo nakon objave stravičnog snimka mediji su počeli da spekulišu o njegovoj autentičnosti, s obzirom na to da se ni u jednom trenutku ne vidi da je dečak zaista i opalio iz pištolja, a ni izraelsko ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo video-zapis. Međutim, jedan francuski zvaničnik obelodanio je da su čovek i tinejdžer koji se vide na snimku identifikovani kao građani Francuske.

Rodbina u šokuPORODICI OBEZBEĐENO SAVETOVANJEIako austrijski mediji nisu objavili puno ime otetog Srbina, pišu da je tokom vikenda njegovoj porodici javljeno da je otet i pruženo im je psihološko savetovanje. Kako navode, stručnjaci su pomoć pružili njegovoj bivšoj ženi, ćerki Vanesi (14) i sinu Marčelu (12), koji žive u Beču, kao i njegovoj devojci i bratu koji su u Lincu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track