(VIDEO) POGODITE KO IH IMA: Ovo su 3 najmoćnija oružja 21. veka
Foto: Rojters

Čuda vojne tehnike

(VIDEO) POGODITE KO IH IMA: Ovo su 3 najmoćnija oružja 21. veka

Planeta -
Zahvaljujući ovim oružjima, pokrivena je odbrana u vazduhu, na moru i na kopnu

MOSKVA - Ministar Rusije Sergej Šojgu nedavno je izjavio da će zadatak koji je postavio predsednik Rusije Vladimir Putin da se ne dozvoli vojna nadmoć u odnosu na Rusiju biti ispunjen i ovo su tri čuda vojne tehnologije koje je Moskva predstavila kao oružja "prve polovine 21. veka".

Pak Fa (Foto: Printscreen YouTube)
Pak Fa (Foto: Printscreen YouTube)

U vazduhu: PAK FA

Rad na ovom stelt članu porodice "suhoj" počeo je u toj kompaniji još 2002. godine, a prvi PAK FA isporučen je vazduhoplovstvu na testiranje pre godinu dana.

PAK Fa se bitno razlikuje od prethodnika; spada u u tešku klasu, ali je značajno lakši nego što bi trebalo da bude zahvaljujući tome što je napravljen od mešavine materijala koji čine 25 odsto težine prazne letelice i 70 odsto površine.

Motor mu omogućava da razvije brzinu veću od zvuka bez korišćenja dodatnog sagorevanja, dok mu radar i AESA (aktivni elektronski radar za skeniranje) sistem omogućavaju da prati istovremeno četiri mete na zemlji i 30 meta u vazduhu, pri čemu može istovremeno da gađa njih osam.

http://www.youtube.com/watch?v=_Q9IF6A7ZK0

Avion se skriva od neprijateljskih radara zahvaljujući apsorbujućim materijalima od kojih je izgrađen i kojima je prekriven. Čak je i katapult najnovije generacije. Digitalni kompjuter PAK FA automatski analizira brzinu aviona, visinu, uglove letenja, okretanje, ugaonu brzinu, ali i pilotovu visinu i težinu.

Samo u početnoj fazi Rusija namerava da obezbedi 60 ovakvih aviona za potrebe vojske u 2016. godini.

Armata (Foto: Printscreen YouTube)
Armata (Foto: Printscreen YouTube)

Na zemlji: Armata

Vojna operacija u Čečeniji pokazala da sovjetski tenkovi, mada savršeni za veliku vojsku, nisu dobri za lokalne konflikte. Tenk T-72/90 je tako napravljen da posada nije razdvojena od municije i ne može da pobegne u slučaju eksplozije.

Sve to je uzeto u obzir kada je dizajnirana nova mašina, T-14 Armata, koja će biti predstavljena na paradi povodom Dana pobede u Velikom otadžbinskom ratu (Drugi svetski rat) 9. maja u Moskvi.

http://www.youtube.com/watch?v=GFZwvN6x4XE

Armata je strogo čuvan projekat i malo se zna o njegovim sposobnostima i osobinama, ali prema informacijama koje su procurele, ovaj osnovni borbeni tenk će imati top kalibra 125 mm (opciono 152 mm), besposadnu kupola, mitraljez će moći da se puni daljinski, a sama posada će se nalaziti u armiranoj kapsuli, odvojenoj od municije.

http://www.youtube.com/watch?v=PsAePLKmBfY
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

U vodi: SSBN Borej

Da bi zemlja bila bezbednija, pomorska nuklearna plovila su garant za izvršavanje uzvratnog nuklearnog napada i držanje neprijatelja na daljini. Međutim, uvođenje novih strateških bombardera u mornaricu Ruske Federacije je značajno odloženo. Glavni razlog je što su odbačeni skoro gotovi projektili "bark" od 100 tona, za koje su podmornice 955 "borej" bile posebno podešene.

Za to vreme, ruskoj mornarici hitno su bili potrebni novi stratezi. Zatim je 1998. godine odlučeno da se brzo i jeftino naprave projektili "bulava" po uzoru na projektile Topol-M.

http://www.youtube.com/watch?v=hFx3gLs9K74

Na prvim probama "bulava" je imala niz problema, ali poslednjih godina konačno ih poletela. Podmornice 955 "borej" mogu da ispale "bulavu" ispod zaleđene površine Arktika, gde nema površinske navigacija, što komplikuje satelitima i brodovima da "uhvate" ove podmornice. One nisu bučne kao prethodne generacije i mogu da ispaljuju projektile dok se kreću pod vodom.

Postojeći državni program omogućiće isporučivanje osam podmornica ove vrste planira, a tri se uveliko prave: "Knjaz Vladimir", "Knjaz Oleg" i "Knjaz Suvorov". Neke od njih verovatno su usavršen model "borej-A"

Igor Vilnjit, šef CDB "Rubin", gde se podmornice proizvode, potvrdio je za medije da će neke od podmornica "borej" biti napravljene sa izvesnim poboljšanjima.

(Russia & India report)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track