Pogledajte Ikea grad, jeftino, ali moderno naselje

Kvart u Londonu po skandinavskom modelu

Pogledajte Ikea grad, jeftino, ali moderno naselje

Planeta -
Na 11 hektara površine biće 1.200 stambenih jedinica i 45.000 kvadrata poslovnog prostora. Saobraćaj će biti zabranjen, a garaža će biti pod naseljem
1 / 3 Foto: KURIR

LONDON - Filozofija jeftinog, a ipak moderno dizajniranog nameštaja koji švedska kompanika Ikea već godinama promoviše u svetu, mogla bi uskoro da bude primenjena i u arhitekturi. Kompanija LandProp, u sastavu Inter Ikea Grupe, namerava da u britanskoj prestonici sagradi pravi Ikea-grad.

Projekat pod nazivom Strand East predviđa izgradnju naselja prema "skandinavskom modelu". Ikea-grad će se prostirati na 11 hektara površine i imaće 1.200 stambenih jedinica, 45.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, zonu za kreativni biznis, restoran, hotel, pešačke zone i biciklističke staze."Želimo da podignemo naselje namenjeno porodicama, dobrog dizajna i kvaliteta, ali jednostavne arhitekture", ističu u LandPropu, dodajući da će u ovom gradu moći da živi oko 6.000 ljudi.

Prema pisanju lista "Gloub end Mejl", većina objekata će biti izgrađena za jednu ili dve porodice, a svega nekoliko zgrada će imati najviše 11 spratova. Pošto će u naselju saobraćaj biti zabranjen, osim za dostavna vozila i autobuse, biće sagrađena podzemna garaža koja će se prostirati celim područjem Ikea-grada.Zasad je sve još u fazi projekta, ali ako sve bude teklo po planu, izgradnja naselja bi trebalo da počne 2013, navode u LandPropu, dodajući da će svi stambeni objekti ostati u vlasništvu Ikea grupe i da će biti isključivo ponuđeni u najam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track