Atomska uzbuna u Aziji!

Atomska uzbuna u Aziji!

Planeta -
Susedi Severne Koreje, koja hoće da lansira satelit i izvede nuklearnu probu, zabranili letove i razmestili rakete

PJONGJANG - Na ivici rata.Severna Koreja spremna je da sutra lansira satelit „blistava zvezda tri“, uprkos upozorenjima međunarodne zajednice da to ne radi. Ujedno postoji bojazan da će nakon lansiranja Pjongjang testirati i nuklearnu bombu. Zbog toga je većina zemalja u Aziji podigle uzbunu na najviši mogući nivo.

Zapad veruje da Severna Koreja ne želi samo da pošalje satelit u orbitu, već da isproba raketu „Unha-3“ dugog dometa, koja bi mogla da dosegne do Amerike. Takođe, Zapad je u strahu od još jedne nuklearne probe u Severnoj Koreji, jer je primećeno da ta zemlja kopa podzemne tunele na mestu na kojem je 2006. i 2009. već izvela atomske testove.

Tuneli se, inače, kopaju da bi ublažili detonaciju prilikom nuklearne eksplozije.

Zbog svega toga Japan je za svaki slučaj razmestio raketnu odbranu, koja će presresti i uništiti raketu ukoliko bude padala na njegovu teritoriju, a upozoreni su i svi brodovi da pripaze na delove projektila koji bi mogli da padnu u okolne vode. Takođe, najveće azijske avio-kompanije preusmerile su svoje letove zbog severnokorejske rakete, a Filipini su čak proglasili zonu zabrane leta.

S druge strane, Severna Koreja uverava da okolne zemlje nemaju razloga za strah. Rju Gum Čol, zamenik direktora za svemirska istraživanja, izjavio je da projekat služi za razvoj poljoprivrede.

- Izabrali smo sigurnu putanju za satelit, koji će biti lansiran između 12. i 16. aprila. Jedan deo rakete nakon lansiranja pašće na 160 kilometara od obale, a drugi na 200 od filipinske obale. Projektil ima i sposobnost samouništenja, u slučaju da za to postoji potreba - rekao je Gum Čol.

SAD, međutim, ne veruju u izjave iz Pjongjanga. Amerika je zbog toga ukinula sporazum koji je sklopila s Korejom u februaru, a prema kojem je ona trebalo da obustavi nuklearne probe i lansiranje raketa, da bi zauzvrat dobila pomoć od 240.000 tona hrane od Vašingtona.

U čast oca nacije

Čitavu operaciju Severna Koreja je pripremila za period između 12. i 16. aprila, kad se održavaju proslave u znak obeležavanja 100 godina od rođenja osnivača i prvog predsednika njihove zemlje, Kim Il Sunga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track