OKONČANA DRAMA U TURSKOJ: Teroristi ubijeni, ranjeni tužilac preminuo u bolnici!
Foto: Twitter

Akcija policije

OKONČANA DRAMA U TURSKOJ: Teroristi ubijeni, ranjeni tužilac preminuo u bolnici!

Planeta -
Visoki turski bezbednosni zvaničnici potvrdili su da je preminuo teško ranjeni turski tužilac Mehmet Selim Kiraz, dok su dva napadača koji su ga držali kao taoca ubijeni u zgradi suda u Istanbulu

ISTANBUL - Trojica pripadnika partije Revolucionarnog narodnooslobodilačkog Fronta upala su u sud i uzela kao taoca tužioca Mehmeta Selima Kiraza.

Posle neuspelih pregovora usledila je akcija specijalnih policijskih snaga. Tužilac Mehmet Selim Kiraz teško je ranjen, dok su ubijena dva napadača, saopštio je visoki turski bezbednosni zvaničnik Selami Altinok, prenosi agencija AFP.

Strani mediji navode da je Kiraz posle akcije prebačen u bolnicu gde je posle operacije, ipak preminuo od zadobijenoh povreda

- Preminuo je kad je stigao u bolnicu. Dali smo sve od sebe da ga spasemo", rekao je zvaničnik iz bolnice "Florens Najntingejl", prenose agencije. Smrt tužioca potvrdili su i turski šef diplomatije i premijer.

Pucnji i eksplozije su se čuli unutar zgrade suda, a dim se širio iz zgrade, prenosi agencija Rojters.

Snage bezbednosti viđene su ispred zgrade kao i kola hitne pomoći na zadnjim vratima , rekao je svedok.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Turske upravo su na hitno sazvanom sastanku, pokušavaju da reše talačku krizu. Policija pregovara s napadačima.

#adliyede #savci #rehin #alindi #rezalet #osilahicerinasilgirdi ?

A video posted by Gökhan Demir (@gokhandemir.07) on Mar 31, 2015 at 4:47am PDT

U Turskoj je na snazi zabrana medijskog izveštavanja o talačkoj krizi iz bezbedonosnih razloga.

Svedoci koji su se nalazili na šestom spratu zgrade kažu da su videli čoveka sa crnom bradom u odelu kako ulazi u kancelariju tužioca Mehmeta Selima Kiraza i puvaju 3 puta iz oružja. Mehmet Hasan Kaplan, koji radi u ovoj zgradi rekao je za Rojters da je moguće da napadač ima eksploziv.

Novinar koji je vikao "Berkin Elvan je besmrtan" uhapšen je na licu mesta gde se odigrava scena sa taocem, javljaju turski mediji.

Policija ušla u sud.

Međutim, turska vlada zabranila je uživo izveštavanje sa ovog dramatičnog događaja, pogotovo postavljanje video-linkova, javlja Raša tudej.

Kiraza je tužilac u slučaju pogibije mladića koji je podlegao povredama posle skoro godinu dana provedenih u komi u koju je upao posle incidenta tokom demonstracija kada je pogođen suzavcem u glavu.

Napadači su dali rok vlastima da im ispune zahteve do danas poslepodne. Između ostalih traži se od policije da prizna krivicu u vezi sa pogibijom Berkin Elvana (15) koji je teško povređen tokom antivladinih demonstracija 2013. godine.

Otac Berkin Elvana traži da se taoc oslobodi.

"Moj sin je umro, ali to ne znači da treba još neka osoba da umre", rekao je on.

Berkin nije bio učesnik demonstracija. On je krenuo od kuće da bi kupio hleb za svoju porodicu. U jednom momentu suzavac, koji je ispalila policija, pogodio ga je direktno u glavu. U komi je proveo 269 dana. Preminuo je 11. marta 2014.

Ovo je Berkin Elvan, mladić koji je poginuo prošle godine na demonstracijama u Turskoj. Grupa DHKP-C traže pravdu za dečaka.

DHKP-C je radikalna levičarska organizacija. Osnovana je 1978. kao Revolucionarna levica, a promenila je ime 1994. U Turskoj je smatraju terorističkom.

Više o DHKP-C grupiU januaru, čovek koji je povezan sa ovom grupom uhapšen je u blizini kancelarije premijera u Istanbulu, navodno nakon bacanja dve bombe koje nisu eksplodirale, javlja BBC.

Današnja nestašica struje bila teroristički napad?

Turske vlasti ispituju mogućnost da su današnja masovna isključenja struje, koja su izazvala haos širom zemlje, uključujući Istanbul i Ankaru, bila deo terorističkog napada. Delovi Istanbula i nekoliko drugih turskih gradova ostali su bez struje praktično u isto vreme, navodi stanica NTV a do isključenja je došlo zbog problema u distribuciji. Kako izveštava NTV nestanak struje pogodio je dvadesetak gradova, gde je takođe došlo do prekida telefonskih i internet linija.

http://www.youtube.com/watch?v=Ggh0ohUqT0M

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja