(VIDEO) STUDENTKINJA OPISALA MASAKR U KENIJI: Odvojili su hrišćane, pa su zapucali
Foto: Reuters, AP

Jezivo

(VIDEO) STUDENTKINJA OPISALA MASAKR U KENIJI: Odvojili su hrišćane, pa su zapucali

Planeta -
Sintija Čeroitič kaže da su napadači išli kroz hodnike i razdvajali studente po tome ko zna "muslimanske reči"

NAJROBI - Tri dana posle masakra na koledžu u Keniji pojavljuju se prva svedočanstva i novi uznemirujući detalji ubistava i organizacije napada.

Pored 148 ubijenih studenata, policajaca i vojnika, među otetima bili su i dvoje 19-godišnjaka - Sintija Čeroitič i Danijel Mačače, koji su uspeli da se sakriju dok vojska nije likvidirala napadače.

Čeroitičeva se krila ispod garderobe više od 48 sati, a Mačače je bio pod leševima kolega - tela su padala na njega i sakrila ga od očiju napadača.

"Išli su kroz hodnike i razdvajali studente po tome ko zna 'muslimanske reči'. Ubrzo je počela pucnjava, a ja nisam smela da otvorim oči", ispričala je Sintija.

Sintija Čeroitič: Prvo su razdvojili hrišćane od muslimana, pa su zapucali (Foto: AP)
Sintija Čeroitič: Prvo su razdvojili hrišćane od muslimana, pa su zapucali (Foto: AP)

Za preživele je organizovan prevoz na stadion Njajo, koji je pretvoren u logistički centar. Rodbina i roditelji studenata tu su čekali informacije i eventualni dolazak svojih voljenih.

Veruje se da je glavni organizatolr masakra na Univerzitetu Garisi Mohamed Mohamud, bivši verski učitelj. On je ubijen u razmeni vatre sa snagama bezbednosti.

Istraga je utvrdila da se jedan od četiri napadača zvao se Abdirahim Abdulahi - to je sin visokog političkog zvaničnika u državi. Njegov otac Dakare Abdulahi, inače guverner okruga Mandera, nedavno je prijavio nestanak sina, za kog je mislio da je pobegao u Somaliju. Abdirahim je studirao na Univerzitetu u Najrobiju i važio je za "pametnog momka" sve dok nije počeo pričati o "čudnim idejama", kažu upućeni. Pošto je 2013. diplomirao, pridružio se terorističkoj grupi Al Šabab, povezanoj s Al Kaidom.

Masakr studenata hrišćana, koji se desio 2. aprila, proglašen je velikim propustom snaga bezbednosti Kenijie. Pošto je talačka kriza trajala dugih 15 sati, mediji su se okomili na policiju i vojsku jer su dozvolili da teroristi dobiju na vremenu.

S druge strane, nekoliko dana pre napada gradski i univerzitetski čelnici alarmirali su da su nepoznati ljudi došli u krug univerziteta, a snage bezbednosti su su pre nekog vremena izdale i zvanično upozorenje o mogućem napadu na obrazovne institucije u Keniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track