CELA DRŽAVA PRED STEČAJEM ZBOG KRAĐE VEKA: U Moldaviji isparilo milijardu dolara!
Foto: Profimedia

Ni traga ni glasa

CELA DRŽAVA PRED STEČAJEM ZBOG KRAĐE VEKA: U Moldaviji isparilo milijardu dolara!

Planeta -
Ne mogu da shvatim kako je moguće ukrasti toliku količinu novca u tako maloj zemlji, čudi se predstavnik EU u Moldaviji Pirka Tapiola

KIŠINJEV - U Moldaviji je "isparilo" 9,4 milijarde leja (milijardu dolara), a zbog finansijskog skandala koji može da destabilizuje zemlju, već nedeljama su angažovani tužioci, poslanici i američki istražitelji, pokušavajući da uđu u trag nestalom novcu.

Za "misteriozni nestanak" novca ili "krađu veka" saznalo se kada je Centralna banka Moldavije otkrila da su tri banke, čije aktivnosti čine trećinu bankarskog sektora, odobrile kredite od 9,4 milijarde leja, što čini 15 odsto bruto domaćeg proizvoda Moldavije. Trebalo je da ti krediti budu vraćeni 27. marta, što se nije desilo, a za sada se ne zna gde je novac otišao. Transakcija je izvršena za nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora na kojima su pobedile proevropske partije, porazivši prorusku opoziciju.

"Ne mogu da shvatim kako je moguće ukrasti toliku količinu novca u tako maloj zemlji", rekao je predstavnik EU u Moldaviji Pirka Tapiola. U slučaj su se uključili finansijska policija i moldavski poslanici, a "procureo" je izveštaj sa sednice skupštinskog odbora zatvorene za javnost, prema kojem je deo novca prebačen u četiri ruske banke.

Šef opozicionih socijalista Igor Dodon rekao je da je novac na kraju prebačen na račune nekoliko "of-šor" kompanija. Da bi se izbegao stečaj tri banke umešane u nestanak novca, Centralna banka Moldavije ih je stavila pod nadzor.

Prestonica Jaši (Foto: Printscreen YouTube)
Prestonica Jaši (Foto: Printscreen YouTube)

"Ubeđen sam da dug neće biti vraćen i da će biti pretvoren u javni dug", rekao je agenciji Frans pres predsednik Udruženja bankara Dumitru Ursu.

Zbog "krađe veka", istragu je otvorilo državno tužilaštvo, po čijem nalogu su u pritvoru već dve osobe čiji identitet nije objavljen. Vrednost moldavskog leja je između 1. novembra prošle godine i 18. februara opao za 42 osto, a Igor Dodon ocenio je da bi finansijski skandal mogao da državu odvede u stečaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track