AJATOLAH ALI HAMNEI: Agresija Saudijske Arabije na Jemen je genocid!

Osuda

AJATOLAH ALI HAMNEI: Agresija Saudijske Arabije na Jemen je genocid!

Planeta -
Tamo ginu nedužni civili, to je zločin i genocid, upozorava iranski vrhovni verski vođa

ANKARA - Iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je danas da u vazdušnim napadima kolicionih snaga koje predvodi Saudijska Arabija protiv Hutu boraca u Jemenu ginu nedužni civili i da su ti udari dostigli razmere genocida.

"Agresija Saudijska Arabije protiv Jemena i njegovog nedužnog naroda je greška", rekao je Hamnei u govoru na iranskoj televiziji, preneo je Rojters."To je zločin i genocid koji može biti procesuiran na međunarodnim sudovima", rekao je on.Hamnei je rekao da Saudijska Arabija iz konflikta neće izaći kao pobednik.

Saudijska Arabija počela je, zajedno sa saveznicima, 26. marta vazdušne udare u Jemenu, kako bi odbranila vladu predsednika Abd-Rabua Mansura Hadija od napredovanja Huta. Hadi, koji se februaru sklonio u Aden pošto je pobegao iz Sane, utočište je potražio Rijadu, u jeku ofanzive šiitskih pobunjenika, koja je nastavljena uprkos vazdušnim udarima.

Posmatrači navode da Al Kaida i druge grupe koriste nestabilnost u Jemenu, gde je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od 19. marta do 6. aprila 643 ljudi izgubilo život, a ranjeno 2.226.

UNICEF je saopštio da je potvrđena smrt 74-oro dece, a da je 44 ranjeno od početka vazdušnih udara koalicionih snaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track